digitale kabeltelevisie

« Brinkhorst: uitschakelen analoog is geen verkapte prijsverhoging Reactie UPC op uitspraken Brinkhorst »Brinkhorst tegen tariefverhoging UPC

24 augustus 2005

logo ezBij het ministerie van Economische Zaken (Stond, pagina verwijderd, zie Dutchmedia voor details)het bericht dat minister Brinkhorst actie gaat ondernemen tegen de geplande prijsverhoging bij UPC. Actie ondernemen is in dit geval aandringen bij de Europese commissie om toestemming te geven aan de OPTA om in te grijpen.

"UPC heeft richting consumenten voortdurend een houding van 'wij zijn groot en jullie zijn klein'. Op de Nederlandse markt wens ik geen monopolistisch gedrag." Dat zei minister Brinkhorst op 23 augustus 2005 in reactie op de nieuwe tariefsverhoging van kabelbedrijf UPC."

"Brinkhorst wil dat de OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit die waakt over kartelvorming, ingrijpt om een nieuwe tariefsverhoging voor alle klanten per 1 januari 2006 te voorkomen. De OPTA kan echter pas een onderzoek doen naar de tarieven van kabelbedrijven én ingrijpen tegen tariefverhoging als de Europese Commissie daar groen licht voor geeft. Minister Brinkhorst dringt in Brussel aldus aan op spoedige toestemming tot ingrijpen van de OPTA omdat UPC binnenkort nieuwe stappen gaat nemen die haar marktpositie kunnen verstevigen: nieuwe decoders en tariefverhoging."

"Daarnaast hanteert UPC een andere standaard van decoders dan die van andere kabelbedrijven. UPC klanten kunnen, indien gewenst, dus niet zomaar overstappen naar een ander kabelbedrijf, terwijl ze daar wel het recht op hebben als de exploitant contracten of tarieven wijzigt."

Voor 2e decoders zeggen de kabelbedrijven wel te werken aan een gemeenschappelijke standaard. En als je de eerste decoder huurt (of in bruikleen hebt) van UPC, dan mag je die toch niet meenemen. Maar volgens mij is er een veel grotere drempel bij overstappen naar een ander kabelbedrijf; er is er maar één per regio. En zolang toegang tot de kabel door derden niet geregeld is zal daar geen verbetering in komen.

"Minister Brinkhorst vindt een tariefverhoging voor digitale televisie op zich redelijk; die heeft veel meer kanalen dan de traditionele kabel. Maar dat huishoudens met een gewone kabelaansluiting te maken krijgen met een tariefverhoging is volgens Brinkhorst niet aanvaardbaar."