digitale kabeltelevisie

« Talpa levert direct aan kabel Ik wil digitale televisie »Vermindering analoge kanalen UPC en CAIW

18 augustus 2005

In Trouw een stuk over 'gratis' digitale televisie via de kabel, en de verborgen kosten. Over hoe lang de analoge kanalen nog doorgegeven gaan worden weet Trouw te melden dat bij Casema alle huidige analoge netten ’zeker volgend jaar’ nog beschikbaar blijven. Dat UPC ook het analoge aanbod gaat verkleinen was al bekend, maar nog steeds geen duidelijkheid hoeveel en welke zenders.

Wel duidelijk is hoeveel digitale TV bij UPC gaat kosten, en bedenk, UPC geeft elke klant (of hij wil of niet) een decoder; "UPC geeft de eerste decoder 'gratis' aan zijn abonnees, maar verhoogt vervolgens de prijs van het standaardabonnement. Elke paar maanden komt er 0,75 cent bij, en begin 2007 moet dan iedereen drie euro per maand, oftewel 20 procent, meer betalen dan nu.". Klinkt als voer voor de OPTA.

Maar ook klanten die zonder prijsverhoging en met een gratis decoder minder analoge zenders krijgen zijn niet tevreden; In BN-DeStem aandacht voor de plannen van CAIW om het aantal analoge tv-zenders op de kabel begin september te beperken van 36 tot 24. Daar zijn ook al kamervragen over gesteld.

In Oudenbosch heeft CAIW dit jaar het kabelbedrijf OKEM overgenomen van de gemeente Halderberge. Daarbij zouden afspraken gemaakt zijn dat er geen tariefsverhogingen zouden komen voor het bestaande kabelaanbod. Nu gaat CAIW daar, net als in de rest van hun verzorgingsgebied het analoge aanbod verminderen tot 24 kanalen, en alle abonnees op aanvraag één gratis decoder ter beschikking stellen.

Kern van het conflict is nu of het zenderaanbod nog hetzelfde is als je mensen dwingt om dat (gedeeltelijk) digitaal te bekijken.

"Jan van Vugt, voormalig bestuurslid van de inmiddels opgeheven Okem Gebruikers Groep (OGG), komt in het geweer tegen de stap van CAIW; 'Ze dwingen mensen nu om digitaal televisie te gaan kijken. En wie dat niet wil, om wat voor reden dan ook, wordt gestraft, omdat hij of zij voor hetzelfde geld minder kanalen krijgt. Misschien willen mensen wel wachten met digitale televisie tot er een andere aanbieder komt, zoals Digitenne. Of via de nieuwere adsl-technieken die er aankomen via internet', aldus Van Vugt, die zich afvraagt of CAIW dit mag doen onder de voorwaarden die destijds met de gemeente bij de verkoop zijn afgesproken."