digitale kabeltelevisie

« Klachten na uitschakelen analoog bij Caiway TV Home: 80.000 klanten »UPC blijft vaag over tarieven

09 september 2005

logo upcUPC maakte vandaag de plannen voor (her)invoering digitale televisie bekend. Tenminste, dat zou je denken gezien de persaandacht, maar veel concreets is er nog niet te melden. Planet Multimedia heeft een redelijk uitgebreid stuk;

"UPC zal eerst de gratis decoders uitleveren bij de abonnees die zich opgeven voor digitale televisie. Eventueel zal UPC ook als 'push' abonnees actief gaan benaderen en de gratis decoder gaan aanbieden. Dat laatse is afhankelijk van de vraag van abonnees: is die te laag, dan wil UPC het aantal te leveren decoders actief gaan opvoeren."

"UPC ziet geen kans om op korte termijn iedereen een gratis decoder te verstrekken, zoals enige tijd in de pers te lezen was. Het is zelfs logistiek niet mogelijk, aldus UPC, om de abonnees allemaal van een decoder te voorzien tot eind 2006, dus in zestien maanden tijd."

Over hoeveel dit allemaal gaat kosten nog geen uitsluitsel, ook niet in DFT;

"UPC test zijn nieuwe decoders nu bij 2000 klanten. Die betalen 15,53 euro voor de ontvangst van 44 kanalen en 19,95 euro voor een uitgebreider pakket van 74 kanalen. UPC-directeur Diederik Karsten kon vrijdag geen garantie geven dat dat ook komend jaar de tarieven worden. Besluiten over de nieuwe prijzen moeten nog worden genomen, zei hij. Het bedrag van 15,53 euro komt overeen met wat UPC momenteel in doorsnee vraagt voor doorgifte van een analoog signaal. 'Het product digitale televisie is echter niet hetzelfde als het analoge aanbod. De waarde ervan is hoger', zei Karsten."

Maar niet iedereen mag meedoen; "Alleen abonnees in de Betuwe zullen om technische reden verstoken blijven van digitale televisie."

Webwereld is dan weer duidelijker over hoe het zit met decoders met ingebouwde harde schijf;

"Begin volgend jaar wil UPC het interactieve feestje compleet maken als er naast het gewone opzetkastje ook een exemplaar komt met een harde schijf die goed is voor 80 uur tv. Met dit apparaat kunnen meerdere kanalen tegelijk worden opgenomen en kunnen pauzes in live-programma's worden gecreƫerd. Net als bij het standaard kastje speelt hierbij de elektronische programma gids een centrale rol. Voor deze harddiskrecorder, die overigens ook geschikt is voor hdtv, zal wel extra per maand moeten worden betaald. Bedragen zijn nog niet bekend."