digitale kabeltelevisie

« Tarieven UPC digitaal bekend Casema start in 2006 proef met HDTV »HDTV; kijken naar leeg scherm?

13 oktober 2005

HDTVIn de Telegraaf aandacht voor de HDTV plannen van Philips en UPC. Het lijkt er op dat de techniek er klaar voor is, maar nu nog de content; "UPC kan voorlopig nog geen enkel tvprogramma in hdtv (hoge definitie tv) uitzenden. Het is zelfs niet uitgesloten dat haar abonnees volgend jaar verstoken zullen blijven van uitzendingen in hdtv. De interactieve hdtv-geschikte settopbox die Philips en UPC onlangs aankondigden, is dan ook vooral voor de toekomst interessant. Mensen die het kastje voor bij hun hdtv-toestel aanschaffen, moeten nog afwachten wanneer ze ervan kunnen gaan profiteren. Dit weerhoudt Philips en UPC er niet van volgend voorjaar een grote promotiecampagne voor hdtv te beginnen."

Het WK voetbal schijnt nog niet rond te zijn, maar de rechten zijn blijkbaar al wel geregeld; "Het is allerminst zeker dat het WK voetbal in Duitsland daartoe zal behoren. Chellomedia heeft weliswaar van de NOS een sublicentie gekregen voor de betaal-tv-rechten van het WK voetbal, maar hikt aan tegen de kosten van doorgifte. Speciale uitzendapparatuur is namelijk nodig om het hdtvsignaal door te geven naar het kabelnet. Momenteel is alleen zeker dat de FIFA de WK-wedstrijden in hdtv laat opnemen. Maar daarnaast zijn forse investeringen nodig om de hele keten tot aan de huiskamer geschikt te maken voor hdtv. Volgens Chellomediawoordvoerder Holtkamp moet samen met de NOS worden bekeken hoe hoog de kosten liggen en wie die gaat dragen. Chellomedia wil eind dit jaar daarover zekerheid hebben. Holtkamp verwijst verder naar de NOS."

Bij de EK in 2004 hadden de kabelbedrijven ook een regeling met de NOS, om de wedstrijden in breedbeeld door te geven terwijl de gewone uitzending in 4:3 was. Daar was de regeling dat NOS de rechten ter beschikking stelde, maar de deelnemende kabelbedrijven moesten alle kosten dragen voor aanlevering en bewerking van het signaal. Het is mij ook niet duidelijk waarom de NOS daaraan zou moeten bijdragen.

Dit keer lijkt voetbal in breedbeeld voor alle kijkers beschikbaar te komen; "Pas nu de meeste televisies thuis geschikt zijn voor breedbeeld, wordt het interessant in 16:9 formaat uit te zenden. Voor de NOS ligt de prioriteit bij het WK voetbal dan ook bij breedbeeld."

Via Mediatrefpunt uit de Telegraaf (artikel niet online).