digitale kabeltelevisie

« Veendam bouwt eigen digitaal kopstation TV Oranje bij Casema »Eurocommissaris Kroes wil tv-kabel niet reguleren

01 november 2005

optaGisteren was er bij de OPTA een bijeenkomst ter gelegenheid van het afscheid van Jens Arnbak als voorzitter. Daar sprak ook eurocommissaris Neelie Kroes. De OPTA heeft laatst een ontwerp-besluit over de kabeltarieven ter goedkeuring naar de Europese Commissie gestuurd. Daar was de 2e kamer niet blij mee, want de OPTA lijkt voor een deel toe te staan dat kosten voor digitalisering ook aan analoge klanten worden doorberekend.

"Ik moet er eerst van overtuigd worden dat die markt gereguleerd moet worden. Daar ben ik nu niet van overtuigd", aldus Kroes over tv-kabelregulering. Hoe deze uitspraak uitgelegd moet worden is niet duidelijk, want Planet trekt de conclusie; "De Europese Commissie wijst de wens van de Opta om het standaardpakket voor de tv-kabel te reguleren vooralsnog af.", terwijl BN/De Stem zegt; "Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging grijpt voorlopig niet in bij de tarieven voor kabel-tv in Nederland. Hiermee zit ze op dezelfde lijn als de Opta, de kartelwaakhond van de telecomindustrie, die onlangs ook besloot niet in te grijpen in de almaar stijgende kabeltarieven."

Formeel is er nog niets duidelijk, deze week zal de Europese Commissie daarover een besluit publiceren.

"Officeel gaat de Europese Commissie een 'tweede ronde' van onderzoek in naar het voorstel voor tv-kabelregulering, maar volgens Kroes voelt ze voorshands weinig voor het ingrijpen in deze markt."

"De Opta moet in de tweede fase met goede argumenten komen om alsnog toestemming te krijgen om in te grijpen in prijzen en samenstelling van het standaardpakket van kabelaars, anders gaat dat niet door."

Lees verder via Planet Multimedia en BN/De Stem