digitale kabeltelevisie

« Consumentenbond in clinch met UPC KPN meet kijkgedrag IPTV »Opta stevent af op conflict met EC

23 november 2005

optaDe OPTA heeft gereageerd op het voorlopige besluit van de Europese Commissie om de kabelprijzen niet te reguleren. "Brussel heeft in de ogen van de Opta de verkeerde toets uitgevoerd om uit te zoeken of de kabelbedrijven UPC, Casema en Essent een te dominante positie hebben op de Nederlandse markt.
Mochten beide partijen er niet uitkomen, dan volgt het eerste mededingingsconflict van een Nederlandse instelling met commissaris Kroes van mededinging. De Opta schreef een brief over het onderwerp aan Kroes en eurocommissaris Reding (ICT en media). De brief (PDF, 31 pag.) is te vinden op de website van Opta.
"

"Nederland heeft een grote kabelmarkt. Ongeveer negen van de tien huishoudens kijken televisie via de kabel. Alternatieven zoals Digitenne, satelliet, digitale televisie of televisie via internet staan nog in de kinderschoenen. De Opta wil de mogelijkheid hebben om in te grijpen als kabelbedrijven hun positie willen misbruiken bij bijvoorbeeld tariefsverhogingen. ...Het Nederlandse kabeldossier wordt donderdag en vrijdag besproken. Medio januari moet er een besluit vallen."

Bron: De Financiële Telegraaf

De OPTA voert o.a. aan dat IP-TV niet binnen afzienbare tijd concurerend zal zijn; "De marktstructuur van de kabelmarkt in Nederland neigt door de introductie en de opkomst van IP-TV niet naar daadwerkelijke mededinging binnen de relevante tijdshorizon.". Dat is ook ongeveer de conclusie het Britse onderzoeksbureau ScreenDigest in haar jongste rapport over de stand van zaken in de Europese IPTV-markt; over vijf jaar zal IP-TV ruim negen procent van de totale Europese omzet aan betaaltelevisie uitmaken.

"Daniel Schmitt, onderzoeker van ScreenDigest in Londen, becijfert het aantal IPTV-gebruikers in Nederland eind 2006 op iets minder dan 200.000 en eind 2009 op slechts 640.000. "Nederland is dicht bekabeld en dat is de remmende voorsprong die er is voor de verbreiding van digitale televisie via telefoonlijnen. Wel is het goed dat er concurrentie komt als KPN in 2006 de tweede aanbieder wordt, na de opening van de markt door Versatel."

Via Planet Multimedia