digitale kabeltelevisie

« Casema stopt met "Dier en Natuur TV" UPC begint vandaag met HDTV (maar niet echt) »Lokale omroep moet op digitale kabel

31 maart 2006

"Staatssecretaris Van der Laan (Media) heeft de Tweede Kamer toegezegd dat kabelmaatschappijen ook als ze digitaal uitzenden verplicht worden de lokale omroep door te geven aan hun klanten. De organisatie van de lokale omroepen had hierom gevraagd.Ze deden een beroep op de Kamer om te voorkomen dat ze bij de digitalisering ,,buiten spel'' worden gezet. De Kamerleden namen het donderdag in een overleg op voor de lokale omroep."

"Volgens Van der Laan zijn er nu nog technische belemmeringen en kan het voorkomen dat de lokale omroep alleen tegen zeer hoge kosten kan worden doorgegeven. Na een ,,overgangsfase'' wil zij de zogeheten must carry verplichting ook in de mediawet opnemen voor digitale uitzendingen."

Niet duidelijk wordt uit dit bericht hoe lang de ,overgangsfase'' zal duren. Eerder zei de staatssecretaris; "Zolang een omroepnetwerk gebruikt wordt voor analoge en digitale doorgifte van programma’s brengt een redelijke uitleg van de Mediawet met zich mee dat doorgifteverplichtige programma’s worden verspreid conform de techniek die de meeste kijkers en luisteraars gebruiken voor de ontvangst van programma’s."

Bron: Planet Multimedia