digitale kabeltelevisie

« Gemeenteraad Culemborg blokkeert digitale kabel Onderzoek naar gebruik analoge kabeltelevisie door digitale abonnees »Pilot lokale omroepen digitaal bij UPC

29 januari 2007

logo VECAIIn zijn weblog gaat Rob van Esch, directeur van de VECAI, in op de problematiek met de digitale doorgifte van lokale omroepen. Onlangs heeft de Minister van OCW, van der Hoeven, de Vecai om duidelijkheid gevraagd over digitale doorgifte lokale omroepen.

Rob gaat eerst in op de geschiedenis van kabelnetwerken, en waarom lokala inkoppeling van lokale omroepen vrij eenvoudig was; "De oorspronkelijk opbouw van de kabelnetwerken is lokaal. Daarom is er nooit een probleem geweest om de lokale omroepen via de kabel door te geven."

Daarna komen de problemen met digitaal aan de orde; "Netwerken van bedrijven werken in toenemende mate met één punt waar de signalen het netwerk in gaan. Kenmerk van een kabelnetwerk is dat álle televisiesignalen naar álle abonnees verspreid worden. Als lokale omroepen in de digitale kanalenstroom willen komen, kan dat niet op de manier die op dit moment gangbaar is (je kunt geen 125 part-time lokale televisiekanalen in het netwerk stoppen, dan loopt het helemaal vol en bovendien kun je niet regelen dat iemand in Amsterdam de lokale omroep van Maastricht niet hoeft te zien.)."

Helaas wordt niet uitgelegd waarom het niet mogelijk zou zijn om lokaal digitaal in te koppelen, vergelijkbaar met de analoge doorgifte. Ook voor analoog werken kabelbedrijven steeds meer met één centraal kopstation, maar dan kan nog steeds lokaal een analoge zender toegevoegd worden.

"...gaan we binnenkort een pilot starten; UPC gaat dat de komende maanden doen en de andere kabelbedrijven zullen wachten op de resultaten daarvan. In deze proef, die met een klein aantal lokale omroepen wordt opgezet, gaan we kijken wat er voor technische mogelijkheden zijn om de problemen te lijf te gaan. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, zullen we zien welke kosten samenhangen met de mogelijke oplossingen. Zoals het er nu naar uitziet zijn die substantieel, zowel voor omroepen als voor de benodigde investeringen in de netwerken.
Minister van der Hoeven, nu nog van OCW, maakt zich terecht sterk voor oplossing van de digitale uitdaging. Over ongeveer een maand zullen we hierover met haar nader van gedachten wisselen.
"

Bron: Weblog Rob van Esch - VECAI