digitale kabeltelevisie

« Oscar uitzending Film1 voortijdig weer gecodeerd UPC digitaal 501800 abonnees »OpenTV standaard voor interactiviteit

26 februari 2007

open tv logoOpenTV wordt de standaard voor interactiviteit bij de kabelbedrijven. Dat valt op te maken uit de weblog van Rob van Esch, directeur van de VECAI. Tot nu toe is UPC het enige kabelbedrijf dat interactieve diensten aanbiedt. De andere kabelbedrijven hebben op dit moment alleen simpele decoders, zonder interactieve toepassingen. Op een “Kanalenparade” die de Publieke Omroep vorige week hield kwam hierover meer duidelijkheid; "Er was ook goed nieuws voor iedereen die met interactiviteit bezig is en zich ergert aan verschillende standaarden binnen de kabelsector: die tijd is binnenkort ook voorbij, omdat de standaard van UPC wordt overgenomen in de rest van de sector. Die opmerking van een Casema-vertegenwoordiger werd door de programmamakers dan ook met veel blijdschap ontvangen." Rob van Esch bevestigde desgevraagd tegenover digitalekabeltelevisie.nl dat het hier gaat om OpenTV.


In de tijd van Mr.Zap waren er overigens ook al OpenTV applicaties beschikbaar op de Sagemdecoder. Omdat de meeste kabelnetten toen nog geen geschikt retourkanaal hadden waren de echt interactieve mogelijkheden beperkt. Zo kon er bijvoorbeeld meegespeeld worden met "Zo Vader, Zo Zoon" zonder dat de score opgestuurd kon worden.
zo vader, zo zoonMet de keuze voor OpenTV lijkt er een 'breuk' te ontstaan in de samenwerking met het Vlaamse Interkabel en hun INDI digitale televisie.Alle Vlaamse omroepen en kabelbedrijven werken samen in Vlaanderen Interactief, en daar is gekozen voor MHP als standaard. Tot nu toe werden bij IN-DI dezelfde Irdeto2 (koop)decoders gebruikt als bij de meeste Nederlandse kabelbedrijven. Nu is de coderingstechniek Irdeto onafhankelijk van de standaard gekozen voor interactiviteit (MHP of OpenTV), maar er zouden dan voor IN-DI andere (Irdeto+MHP) decoders ontwikkeld moeten worden dan voor Nederland (Irdeto+OpenTV) En om het makkelijk te maken wordt bij UPC Nagravision gebruikt als coderingstechniek, met OpenTV voor interactief...