digitale kabeltelevisie

« UPC digitaal 501800 abonnees Software update voor Nokia en Humax »SKO: 24,6% huishoudens kijkt digitaal

05 maart 2007

24.6% kijkt digitaal
24,6% van de Nederlandse huishoudens ontving in 2006 op het hoofdtoestel digitale televisie. In de tweede helft van 2005 was dat nog 17,2%. Dit blijkt uit het rapport TV In Nederland 2006 van de Stichting Kijk Onderzoek. Wie de cijfers voor Digitenne, KPN, satelliet , kabeldecoders en TV via internet uit dit onderzoek bij elkaar optelt komt overigens niet op 24,6%. Dat komt volgens de onderzoekers omdat "Uit eerdere ondervragingen blijkt dat men vaak niet zo goed weet of er een digitale decoder in het huishouden aanwezig is. Vandaar dat er niet alleen naar het bezit van een digitale decoder/ontvanger wordt gevraagd, maar dat er ook wordt gevraagd hoe men het televisiesignaal op het basistoestel ontvangt." Geeft wel een beetje de waarde van de antwoorden (en het onderzoek) aan.

57,7% heeft een 4:3 beeld, 38,0% heeft breedbeeld
Volgens het rapport heeft 57,7% van de huishoudens een 4:3 beeld op het basistoestel , en 38,0% heeft breedbeeld. 84,9% Kijkt nog op een 'ouderwetse' beeldbuis.

gebruik decoder
Ook is er gevraagd voor welke diensten de digitale ontvanger gebruikt wordt. 7,7% gaf als antwoord "Internet". Daar valt niet e-mail onder, want dat is een aparte catagorie. Misschien heb ik wat gemist, maar met welke decoder/provider kan je internetten? (En dan neem ik aan dat er browsen bedoeld wordt). Volgens mij kan het zelfs niet met tele2 of Mine van KPN, en zoveel mensen hebben geen TV via internet.

Bron: TV In Nederland 2006, Stichting Kijkonderzoek