digitale kabeltelevisie

« HDTV VOD bij @Home/Casema/Multikabel Caiway start 5 april met doorgifte XLnt radio »Tweede Kamer sommeert minister 'Lokalen snel in digitale kabelpakket'

02 april 2007

olon logoLokale radio- en televisieomroepen moeten binnen een half jaar te ontvangen zijn via het digitale kabelpakket. Dat is de strekking van kamervragen zoals die vandaag zijn ingediend door Atsma (CDA), Van Dam (PvdA), Slob (CU) en Van Dijk (SP). De aanleiding tot deze vragen is de uitspraak van de rechter op 19 maart in het kort geding tussen @Home en Omroep Maasland. De rechter oordeelde toen dat @Home niet verplicht was om lokale omroepen ook digitaal door te geven. Een deel van de afweging was; "Het is zonneklaar duidelijk dat de wetgever (zowel van regeringszijde als vanuit het parlement) wenst dat programma's van publieke omroepen te zijner tijd ook digitaal worden doorgegeven. Maar het is aan de wetgever om te beslissen in welk tempo en binnen welke termijn digitale doorgifte gerealiseerd en wettelijk verplicht zou moeten zijn."

Behalve om digitale doorgifte binnen een half jaar wordt er ook gevraagd om "maatregelen te nemen om betaalbare en voor elke publieke lokale omroep gelijkwaardige doorgifteverplichting binnen digitale basispakketten van openbare elektronische communicatienetwerken te regelen zodanig dat de analoge doorgifte niet in gevaar komt tot het moment dat de overgangsituatie van analoog naar digitaal afgerond is".

Bron: Friesch Dagblad en Olon