digitale kabeltelevisie

« Brunssum kiest voor verkoop CAI-netwerk Overleg Multikabel en Edam-Volendam over pluspakket »Doorgifte Caiw bij REKAM gestart

06 juni 2007

rekamSinds maandag 5 juni is op het netwerk van de REKAM ook het digitale aanbod van Caiw beschikbaar. Daarvoor is het analoge aanbod van de REKAM verminderd, en is een aantal analoge zenders verplaatst. Sinds begin april zijn de te verplaatsen zenders uitgezonden op zowel de nieuwe als de oude frequentie. Sinds maandag zijn zenders niet meer op hun oude plek (of helemaal niet meer analoog) te ontvangen. Voor veel mensen kwam dat onverwacht. Honderden en nog eens honderden abonnees uit Gouda en omgeving hebben geïnformeerd naar de zenderwisseling die gisteren is doorgevoerd.

"Kennelijk is het nu pas doorgedrongen dat zenders zijn verplaatst naar een andere plek of alleen nog maar digitaal zijn te ontvangen, zegt directeur H. Grooten. De wijzigingen werden zes weken geleden aangekondigd, maar kennelijk hebben een heleboel mensen de brief die toen is verspreid niet gelezen. Of men heeft gedacht dat het zon vaart niet zou lopen. Het heeft tot gevolg gehad dat veel mensen ook hun decoder om tv-zenders digitaal te kunnen ontvangen, nog niet hebben besteld. Tot de naar het digitale pakket verhuisde zenders behoren bijvoorbeeld Duitsland 2 en ook de beide BBC-zenders. Ze zijn alleen nog te ontvangen met de decoder die via concurrent CAIW is te bestellen. ,,We horen zelfs dat mensen de brief destijds wel hebben ontvangen, maar dat die nog niet is gelezen. "

Einde doorgifte geluid Nederland 1,2 en 3 via FM

Het einde van een geheel ander tijdperk wordt door het volgende persbericht van de REKAM aangekondigd;

De REKAM beëindigd de doorgifte van de geluidskanalen van televisieprogramma's Nederland 1, 2 en 3 op de FM band. Doorgifte van de televisie geluidskanalen via de FM band is on 1980 ingevoerd naar aanleiding van de wens van slechthorenden. Zij konden de televisie uitzendingen beter volgen door gebruik te maken van een hoofdtelefoon. De televisietoestellen beschikten in de jaren zeventig en tachtig nog niet over audio aansluitingen. Door het beëindigen van de doorgifte maat de REKAM ruimte vrij voor toekomstige uitbreiding van het pakket FM-radio programma's.

Bron: AD.nl (via Mediamagazine), persbericht REKAM