digitale kabeltelevisie

« Nieuwe kanalen MTV Networks bij Caiw Kwart abonnees Rekam stapt over naar Caiw »CvdM: geen regels zendervolgorde EPG

06 augustus 2007

voorbeeld EPGEr is op dit moment geen regelgeving voor de volgorde waarin kabelbedrijven zenders plaatsen in hun digitale pakketten. Ook is het Commissariaat voor de Media vooralsnog niet van plan regelgeving te maken voor de indeling van kanalen. Dat verklaarde Publieksvoorlichter Evita Westfa op vragen van digitalekabeltelevisie.

In Groot Brittannië heeft de Ofcom een regulering opgesteld, o.a. om te garanderen dat publieke zenders een prominente plaats krijgen in de EPG. Ook in Frankrijk overweegt de CSA regulering van de EPG

In Nederland zijn er tot nu toe geen regels voor de zenderindeling. Dat betekent dat kabelbedrijven vrij zijn om zenders waar ze een commercieel belang bij hebben een prominente plaats te geven. Zo plaatste @Home laatst het homeshopping kanaal Tell Sell op 11, en Liberty TV op 12. Bij deze zenders krijgen de kabelbedrijven een percentage van de omzet.

Ook zouden kabelbedrijven plekken in de EPG bij opbod kunnen gaan verkopen. Hoeveel zou de baas van RTL er voor over hebben om zijn 'nieuwe' zender niet RTL8 te noemen, maar RTL1, en dan ook automatisch op voorkeuze-positie 1 te krijgen?

Het CvdM stelt: "Consumenten hebben de vrijheid af te wijken van de kanaalindeling van de kabelexploitant en kanalen naar eigen voorkeur in te programmeren." In de praktijk is deze vrijheid erg klein. Bij de decoders van UPC is het helemaal niet mogelijk een eigen favorietenlijst aan te maken. De decoder van UPC kent één favorietenlijst. Hierbij is het alleen mogelijk om zenders over te slaan bij het zappen. Sorteren of hernummeren is er niet bij. Van de decoders die bij de overige kabelaars in gebruik zijn zijn de mogelijkheden om kanalen volkomen vrij in te delen meestal heel beperkt. Soms kunnen alleen zenders overgeslagen worden. Soms is de zap-volgorde aan te passen, maar blijven de zendernummers zoals die door het kabelbedrijf zijn vastgesteld.

Ook de OPTA heeft geen regels waaronder de EPG geregeld is. De OPTA verklaart: "De regelgeving voor EPG's is summier en onduidelijk. Er bestaat geen invulling van de wettelijke bepalingen, dus toepasbaarheid is er niet."