digitale kabeltelevisie

« Bescheiden groei UPC digitale televisie Zenderlijst Zesko bekend »Oproep testers QAM256 @Home

13 november 2007

BER@Home heeft nog behoefte aan mensen die mee willen werken aan de test met QAM256. Alle gebruikers met een digitale ontvanger en een aansluiting van @Home kunnen meedoen met deze test. Je hebt alleen een smart card nummer nodig om je testresultaten te kunnen invoeren op de speciale website http://www.multikabel.nl/qam256 (De site spreekt wel van geregistreerde gebruikers, maar de uitnodiging staat ook open voor derden) Na invoeren van kaartnummer en type decoder geeft de site aanwijzingen specifiek voor de gebruikte decoder. Er wordt gevraagd naar het aantal zichtbare storingen per uur en de Bit Error Ratio (BER) bij de gewone manier van doorgifte.

netwerk codeDaarna moet de decoder afgestemd worden op het test netwerk door een andere netwerknummer in te voeren en opnieuw zenders te laten zoeken. Het netwerknummer moet aangepast worden volgens onderstaande tabel (let op, het lijstje op de Multikabel site is niet correct, de laatste twee nummers zijn verwisseld)
2560 Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel
2561 Brabant, Limburg
2562 Hengelo, Enschede eo. (Mensen in COGAS gebied kunnen niet meedoen.)

Hierna moeten nogmaals de zichtbare storingen en BER ingevuld worden (Na een paar uurtjes kijken naar één van de zenders Nederland 1 t/m SBS6).

BER

De Bit Error Ratio geeft aan welk deel van de ontvangen bits foutief ontvangen is. Voor een storingsvrij beeld is er een BER van 1*10-11 nodig als invoer voor voor de MPEG-decoder. Om een dergelijk "Quasi-Error-Free" (QEF) signaal te bereiken is de transportsstream voorzien van foutcorrectie (FEC, Forward Error Correction). Door een aantal extra bits toe te voegen is het mogelijk om veel fouten te detecteren en te herstellen. Voor digitale kabeltelevisie wordt gebruik gemaakt van Reed-Solomon (204/188) Heel kort gezegd komt het er op neer dat om 188 'echte' databytes te versturen 204 bytes verstuurd moeten worden. Dan kunnen maximaal 8 foute bytes van de 204 hersteld worden. Deze foutcorrectie is in staat om een signaal met een BER van 2*10-4 te herstellen tot een "Quasi-Error-Free" signaal dat geen of weinig zichtbare storingen zou mogen hebben.

Omdat de QAM256 techniek gevoeliger is voor storingen is een hogere BER te verwachten dan bij QAM64 zoals tot nu toe gebruikt is.

Bron: "Anoniem" op TVHomeforum