digitale kabeltelevisie

« Software update Samsung DCB-P850R Basisbijdrage smartcard Zesko deel 2 »Bitrate SBS zenders omhoog bij Casema/Multikabel

10 januari 2008

casema logoGisteren is bij Casema en Multikabel het nieuwe zenderpakket ingevoerd. Opvallendste verandering daarbij is dat de zenders van SBS (dus SBS6, Net5 en Veronica) vanaf nu ook in hoge kwaliteit (8 Mbps) doorgegeven worden door middel van een directe verbinding met Hilversum. Eerder al werden de zenders van de publieke omroep en RTL op deze manier aangeleverd. Bij Zesko partner @Home zijn de SBS zenders nog niet in deze hoge bitrate beschikbaar. update 10/01/2008 Bij @Home zijn deze zenders sinds donderdagmiddag ook in hogere kwaliteit te ontvangen.

multikabel logoVerder zijn er nu 26 transportstreams in gebruik. Elk van deze streams heeft een capaciteit van 38 Mbit/sec. Klik voor een overzicht welke zender op welke stream op welke frequentie zit. Bij @Home is het aantal transportstreams dat gebruikt wordt nu (nog) 24, terwijl een 25e stream al wel beschikbaar is, maar gebruikt wordt voor testen.

Opvallend van de nieuwe indeling is dat er nog kleine verschillen zijn in aanbod van zenders (de regionale zender Regio 22 wordt alleen in Multikabel gebied aangeboden, en de informatiekanalen verschillen nog). Vreemder is dat het Sport 1 HD signaal wel overal beschikbaar is, maar (bewust?) niet opgenomen is in de Casema zenderlijst, en dus ook niet door Casemaklanten bekeken kan worden.