digitale kabeltelevisie

« RTL overweegt uitzendingen in HDTV Geheime proef @Home mei digitale tillevyzje »Grote fieldtest QAM256 in Gorredijk

11 maart 2008

@homeOver de afgelopen twee weken is @Home begonnen met een fieldtest met het gebruik van QAM256 modulatie in de regio Gorredijk. Alle abonnees in die regio (waarbij de decoder op netwerknummer 8400 is ingesteld) maken nu gebruik van QAM256. De goedgekeurde decoders zijn geschikt voor QAM256 en schakelen automatisch om aan de hand van meegezonden informatie in de Network Information Table (NIT).

Gefaseerd zijn in het gebied op één na alle transportstreams omgezet naar QAM256. Afgelopen donderdag was de omschakeling afgerond. @Home had extra monteurs klaar staan om om alle mogelijke problemen bij klanten op te lossen (ook de binnenshuis installatie, die normaal onder verantwoordelijkheid van de klant valt). In het gebied met 5000 digitale abonnees zijn tot gistermorgen minder dan 10 klachten/storingsmeldingen binnengekomen.

Door het gebruik van QAM256 modulatie in plaats van het huidige QAM64 kan er 33% meer data per kanaal worden doorgegeven. Per kanaal/transportstream (dat evenveel ruimte inneemt als één analoge zender) kan met QAM256 50.6 MBits/seconde doorgegeven worden. Bij QAM64 is dat 38 Mbits/seconde. Een mogelijk nadeel is wel dat QAM256 gevoeliger is voor storingen, bijvoorbeeld door gebruik van slechte kabels.

Bij een eerste test waarvoor expliciet vrijwilligers werden gezocht was het aantal vrijwilligers te klein voor een betrouwbare steekproef, bovendien werd daarbij getest met slechts één transportstream. Aan de hand van deze eerste test had @Home meer problemen verwacht in Gorredijk dan nu lijken op te treden. Het is nog te vroeg voor definitieve resultaten, @Home wil graag zekerheid hebben over de werkelijk te verwachten klachten (ook die op wellicht wat langere termijn pas gemeld worden).

De test resultaten zullen gebruikt worden voor de besluitvorming over eventuele invoering van QAM256 bij Zesko.