digitale kabeltelevisie

« Digitale kabeltelevisie in Alblasserdam en Giessenlanden UPC voegt twee kinderzenders toe »Onduidelijkheid over HDTV plannen omroepen

30 maart 2008

HDTVOp de "Media Distribution Day" afgelopen week in Scheveningen zijn plannen gepresenteerd voor de grootschalige introductie van HDTV in Nederland. SBS kwam met het plan dat het samen met RTL en de Publieke omroepen alle 10 hoofdzenders in HD zou willen gaan aanbieden via de kabel. De klant zou daarvoor ongeveer 25 cent per zender extra moeten gaan betalen. Wie dat er niet voor over heeft zou de zenders gewoon in SD (Standaard Definition) kunnen blijven kijken.

Het plan lijkt nog niet afgestemd met de publieke omroep, want ondertussen meldt Dutchmedia dat de publieke omroep vanaf 2009 Ned 1 t/m 3 in HD zou willen gaan uitzenden. Er zou bijna een overeenkomst zijn met Ziggo om deze HD-versies door te gaan geven in het digitale basispakket, dus zonder extra kosten voor de klant. Veel hangt nog af van UPC, en "UPC staat een HDTV-beleid voor waarbij de kabelexploitant klanten extra laat betalen voor de ontvangst van HD-zenders via de kabel; een model die de landelijke publieke omroep liever niet wenst voor haar publieke zenders." Opvallend, want de publieke omroep staat wel toe dat de themazenders worden opgenomen in pluspakketten waarvoor extra betaald moet worden. En in het AD zegt Diederik Karsten van kabelaar UPC: "De consument zal moeten leren dat HD niet gratis is en dat er periodiek voor betaald moet worden."

Update 2/4/2008


Ondertussen is bevestigd dat de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en kabelbedrijf Zesko/Ziggo (Casema, Multikabel, @Home) er naar streven om begin 2009 te starten met de doorgifte van de zenders Nederland 1, 2 en 3 in HD kwaliteit. De zenders komen bij Zesko zonder extra kosten beschikbaar in het digitale basispakket. Ook UPC en andere kabelbedrijven streven er naar om bovengenoemde zenders in 2009 door te geven.

Het is de bedoeling dat Nederland 1, 2 en 3 vanaf begin 2009 in HD uitgezonden worden. In eerste instantie zal een beperkt deel van de programma’s echte HD-content zijn terwijl de overige programma’s naar HD opgewaardeerd worden. Het percentage ‘echte’ HD-content neemt vervolgens jaarlijks toe. Naar verwachting sluiten ook de andere kabelbedrijven in Nederland zich op korte termijn aan bij dit NPO / Zesko HD-initiatief.

Ter stimulering van HDTV-produkties stelt Zesko zich eenmalig garant voor een bedrag van € 2 miljoen dat ter beschikking wordt gesteld aan de NPO. Dit bedrag wordt vervolgens door de NPO beschikbaar gesteld aan de omroepen die in HD-kwaliteit willen produceren.

Bronnen: Dutchmedia, Broadcast Magazine, AD.nl, persbericht Casema