digitale kabeltelevisie

« CAIW vermindert volumeverschillen tussen digitale tv- & radiozenders UPC introduceert HD digitale video recorder en nieuwe abonnementen »



Gaat Ziggo CI+ ondersteunen?

10 april 2008

Kabel Deutschland gaat als eerste de CI+ standaard ondersteunen. Dat meldt Broadband TV News. Daarmee wordt het mogelijk om een CAM te gebruiken voor digitale kabeltelevisie. Er zijn aanwijzingen dat ook Ziggo deze oplossing gaat ondersteunen, maar dan alleen voor TV's en niet voor losse decoders . Hierover is nog geen definitief besluit genomen.

De CI+ standaard is een nieuw ontwikkelde uitbreiding op de bestaande CI (Common Interface) specificatie, en wordt rond deze tijd definitief vastgesteld. De ontwikkeling van apparatuur (zowel CAMs als ontvangers) op basis van deze standaard kan daarna pas beginnen.

Tot nu toe kunnen alleen TV's met ingebouwde Conditional Access module gebruikt worden. Deze toestellen moeten daarom special ontwikkeld worden voor een relatief kleine markt. Door het gebruik van een CAM wordt het mogelijk om een 'standaard' TV te gebruiken, zolang deze maar geschikt is voor DVB-C en CI+. Zo zou er meer keuze moeten komen aan geschikte toestellen.

CAM

Een CAM (Conditional Access Module) is een losse decodeermodule, zonder de rest van een settopbox. Daarmee kan de settopbox of TV algemeen gehouden worden, en alleen het decryptie gedeelte zit in de CAM. De smartcard gaat in de CAM, en de CAM gaat in de decoder/TV. De koppeling tussen CAM en de decoder is beschreven in de Common Interface (CI) Specification.

Bij een gewone CAM zoals die nu gebruikt wordt bij satellietontvangst (en de niet gesupportte Alphacrypt) gaat een gecodeerde transportstream naar binnen, en komt er een (gedeeltelijk) gedecodeerde (Descrambled) transportstream uit. De data die uit de CAM komt is dus niet meer beveiligd. Dat is ook precies de bedoeling van een CAM, decoderen. Alleen voor 'high value content' vindt de industrie dit niet voldoende. Een gebruiker zou de data kunnen kopiëren.

CI+

CI+ werkingHet principe van CI+ is te vergelijken met de HDCP-beveiliging zoals die nu op HDMI-verbindingen wordt gebruikt. Bij HDCP zal een decoder voor beveiligde zenders alleen een signaal op de uitgang zetten als decoder en scherm elkaar herkennen en vertrouwen. Als dat zo is wordt er een versleutelde verbinding opgezet. Aftappen van de verbinding heeft geen zin, alleen het scherm dat aan de decoder gekoppeld is kan de data decoderen.

Ook bij CI+ moeten CAM en Decoder (Host) elkaar vertrouwen om zenders door te geven die extra beschermd moeten worden. Voor 'gewone' zenders zal een CI+ CAM werken als een gewone CAM. Een CI+ cam in een gewone CI-decoder zou moeten werken als een gebruikelijke CAM, maar dan alleen voor kanalen waarvan de provider heeft aangegeven dat er geen extra beveiliging nodig is.

Voor beveiligde content wordt met certificaten een beveiligde verbinding opgezet tussen CAM en Host. Alleen vertrouwde apparaten zullen samenwerken. Ook kan er een koppeling worden afgedwongen tussen smartcard, CAM en decoder.

Verder kunnen er beperkingen worden opgelegd aan wat er met de content gedaan mag worden. Zo kan bepaald worden dat HD content alleen in lagere resolutie op een analoge uitgang doorgegeven mag worden. Of kan er ingesteld worden of er wel, één of geen kopieën gemaakt mogen worden.