digitale kabeltelevisie

Conditional Access Module

Waarschuwing: Er is geen enkele garantie dat deze methode van ontvangst werkt of blijft werken. Gebruik van de informatie op deze pagina's is zoals altijd geheel voor eigen risico. Het zou kunnen dat de kabelbedrijven morgen hun codering aanpassen zodat de AlphaCrypt niet meer werkt.

Behalve de gewone, door de kabelbedrijven 'goedgekeurde' ontvangers zijn er ook andere mogelijkheden om naar digitale televisie via de kabel te kijken. Dat kan zijn met je nieuwe televisie die al een ingebouwde DVB-C ontvanger heeft, met je op computer met daarin een DVB-C insteekkaart, of met een algemene DVB-C ontvanger.

CAM

Wat al deze methodes gemeen hebben is dat ze een CAM (Conditional Access Module) gebruiken. De 'gewone' goedgekeurde kabelontvangers zijn eigenlijk ontvangers met 3 functies; ontvangen signaal (tuner), decoderen van de versleuteling (Irdeto2), en omzetten van digitaal naar analoog zodat een ouderwetse TV het begrijpt. Omdat de Irdeto codering is ingebouwd zijn deze ontvangers alleen geschikt voor de Nederlandse kabel (zonder UPC).

In andere landen (en bij satelliet ontvangst) is het gebruikelijk om de ontvangers niet afhankelijk te maken van de gebruikte codering. In plaats van een ingebouwde decoder is er één (of 2) CI-slot (Common Interface) ingebouwd. In zo'n slot (precies hetzelfde als een PCM-CIA slot in een notebook) kan een CAM gestopt worden voor de gebruikte codering. In die CAM wordt dan weer de smart-card van het kabelbedrijf gestopt. Een CAM bevat dus alle techniek voor de gebruikte codering.

Door apparatuur algemeen te houden kan deze voor een grotere markt ontwikkeld worden (en dus goedkoper zijn). Er zijn wel extra kosten voor het aanschaffen van een aparte CAM.

Vanaf september 2009 zijn er CAMs voor een nieuwe versie van de CI standaard, de CI+ standaard. Voor Ziggo en Caiway zijn er nu CI+ CAMs beschikbaar. Deze werken bij Ziggo alleen in een TV met een CI+ slot. Lees ook de pagina over CI+ om zeker te weten dat je het juiste type CAM koopt voor jouw situatie. Deze pagina gaat verder over de Alphacrypt CAM, en die werkt (bij Ziggo) niet in een CI+ TV.

AlphaCrypt

alphacrypt camOp dit moment is er maar een CAM die de signalen van de kabelbedrijven kan decoderen, de AlphaCrypt (versie 3.05 of hoger) van de Duitse producent Mascom. Let er op dat de 'light' versie niet werkt, en de firmware (software) moet ook versie 3.05 of hoger zijn! Een andere CAM die Irdeto2 ondersteunt gaat niet werken omdat de kabelbedrijven een 'code' op hun smart-cards hebben ingebouwd.

Een dergelijke CAM kan gebruikt worden in DVB-C apparatuur met CI-slot zoals een TV met DVB-C ontvanger (bijv. Loewe) of een PC met een DVB-C ontvanger kaart

PC kaarten

Er zijn diverse DVB-C kaarten beschikbaar waarmee digitale kabeltelevisie op de PC bekeken kan worden. Je kan er voor kiezen een in je bestaande PC te bouwen, maar je kan ook een kant en klaar media-center kopen. Als voorbeeld heb ik 2 verschillende systemen beschreven;

Deze systemen zijn vooral bedoeld als voorbeeld van wat er mogelijk is. Er zijn ook andere modellen. Als je gecodeerde zenders wilt bekijken moet je er op letten dat er een CI-slot aanwezig is voor de CAM. Let op, bijna overal zijn alle zenders gecodeerd, ook al zitten ze in het 'gratis' basispakket. Alleen bij CAIW (en de gebieden waaraan zij signaal levert) zijn de zenders in het basispakket ongecodeerd. Als je zelf aan het werk gaat hou er dan rekening mee dat er nog wel wat technische kennis nodig is. Niet alles is even gebruikersvriendelijk als met een kant-en-klare decoder. Als er iets niet werkt mag je het alleen uitzoeken (en ik kan ook geen support geven!).

Installatie is met deze oplossingen wat lastiger dan alleen het ingeven van een startfrequentie en netwerkcode. Je hebt nodig een frequentie/kanalen lijst en de QAM en symbolrate gegevens voor jouw kabelbedrijf/regio. QAM en symbolrate zijn wel bekend, omdat je die ook voor de gewone ontvangers nodig hebt, maar de lijst met alle gebruikte frequenties is lastiger te achterhalen. Bellen met de helpdesk van je kabelbedrijf helpt niet. Dit soort gegevens hebben ze niet, of willen ze niet geven.

Niet gratis

Let op; dit zijn geen methodes om 'gratis' te kijken, je hebt nog steeds een abonnement en een smart-card nodig. En het is ook geen goedkope manier van kijken; alleen de AlphaCrypt kost al meer dan 100 euro, (meer dus dan een losse decoder), en dan heb je nog een DVB-C kaart voor in je PC nodig die ook zoiets kost. De AlphaCrypt is zo duur omdat er 6 codeertechnieken ingebouwd zijn (Irdeto1, Irdeto2, AlphaCrypt, BetaCrypt,Conax en CryptoWorks) en voor allemaal licenties betaald moeten worden.

De kabelbedrijven zouden klanten een plezier doen door zelf een CAM uit te (laten) brengen waarin alleen de Irdeto2 codering zit. Zou voor de klanten een stuk goedkoper zijn. En ook de onzekerheid rond het blijven werken van deze methode zou daarmee verdwijnen.

Geen support

De kabelbedrijven ondersteunen dit soort oplossingen niet. Daarvoor worden verschillende argumenten aangevoerd. Een daarvan is dat hier geen support voor geleverd kan worden, en dat de werking niet gegarandeerd kan worden. Dat lijkt me meer een probleem tussen fabrikant (van de CAM/decoder/tv) en consument. Als ik nu een TV koop die het op de analoge kabel niet blijkt te doen verwacht ik toch ook geen support van het kabelbedrijf? En de decoders die nu wel ondersteund worden en goedgekeurd zijn, daar lijkt juist het keuringsproces de snelheid van oplossen van problemen (die er ondanks goedkeuring echt wel zijn) niet ten goede te komen.

Een ander argument is dat met dit soort techniek de 'content' ongecodeerd voor de gebruiker beschikbaar komt, en dat hij daarmee illegale dingen zou kunnen gaan doen (verspreiden op internet ofzo). Dit is ook ooit (in 1984) het argument geweest waarmee in de V.S. filmstudio's hebben geprobeerd om de videorecorder te laten verbieden (zich daarbij nog niet realiserende dat er juist met de videorecorder veel verdiend zou worden door diezelfde filmmaatschappijen). Het feit dat een techniek misbruikt kan worden wil niet zeggen dat de techniek daarmee illegaal is. Een broodmes kan gebruikt worden om brood mee te snijden, maar ook om iemand te vermoorden. Toch zijn broodmessen gewoon te koop.

Juist de mensen die dit soort producten willen gebruiken zouden door de kabelbedrijven met open armen ontvangen moeten worden. Het zijn vaak de 'early adopters', die dingen uitproberen, relatief veel te besteden hebben (zoals gezegd, dit is geen goedkope oplossing) en goede ervaringen doorvertellen.