digitale kabeltelevisie

« Beperkte groei aantal digitale kijkers UPC Boete voor UPC voor ongevraagd opsturen mediabox »Publieke Omroep begint 2009 met HDTV

12 mei 2008

npo logoDe publieke omroep verwacht al in het eerste kwartaal van 2009 een permanent HDTV-signaal van Nederland 1, 2 en 3 aan te bieden aan de kabelbedrijven. Dit zegt Cees de Bruin, directeur Distributie, Technologie en Uitzending van de NPO, in het nieuwste nummer van het blad voor omroepmedewerkers Spreek'buis. Uitzendingen in standaard definitie worden geconverteerd naar HD en waar mogelijk zullen de komende jaren steeds meer registraties in HD de televisiekijker kunnen bereiken.

De kabelbedrijven betalen ruim 2 miljoen euro aan de NPO. Dat bedrag wordt ingezet om de meerkosten van HD-producties te kunnen financieren. Technicolor legt de laatste hand aan een nieuwe, centrale eindregie voor de publieke zenders, die de naam multichannel playout draagt. Ook deze is uitgevoerd in HD (720p/50). In juni van dit jaar zal de NOS het EK Voetbal in HD aanbieden, gevolgd door de Olympische Spelen in augustus. Vanaf 1 juni om 6.00 uur krijgen de kabelbedrijven het signaal van Nederland 1 ook in HD beschikbaar, waarna op 7 juni het voetbal start. De NOS zal niet alleen de wedstrijden, maar ook de presentatie en interviews vanuit Studio 7 op het Media Park in HD doorgeven.

Bron: Broadcast Magazine