digitale kabeltelevisie

« UPC heeft problemen met invoering HDCP Prijzen Eredivisie Live »Komt Samsung met interactieve HDTV-PVR?

22 augustus 2008

stratixAdviesbureau Stratix heeft in opdracht van de OPTA een onderzoek gedaan naar factoren die invoering van digitale en afbouw van analoog televisie versnellen of vertragen. Daarbij komen ook (ondanks de titel "Analoge Radio en TV") te verwachten ontwikkelingen voor digitale TV aan de orde. Er is ook gesproken met Irdeto en Samsung. Één zin viel mij op (p.13);

"Samsung, in Nederland de meest actieve settop boxleverancier voor DVB-C, DVB-T en IPTV, geeft aan later dit jaar samen met Ziggo een allesomvattende box te gaan leveren: DVB-C + DOCSIS/IPTV voor interactieve diensten, HDTV + personal video recording." De decoder van Samsung zou daarmee qua functionaliteit erg vergelijkbaar worden met de Cisco (voorheen Scientific Atlanta) PVR waarmee nu in het voormalig Casema-gebied getest wordt.

Van Samsung kon (nog) geen bevestiging worden gekregen.

Overigens, voor Video On Demand (VOD) wordt bij de kabelbedrijven geen IPTV gebruikt. De decoder gebruikt wel IP-techniek om met de centrale te communiceren, maar voor VOD wordt daarna een tijdelijk en lokaal DVB-kanaal opgezet, wat op de gebruikelijke manier ontvangen wordt. Het is maar een klein technisch detail, maar betekent wel dat VOD niet over de voor internet gebruikte kanalen gaat, en dus niet van invloed zou moeten zijn op de beschikbare internetsnelheid.

Bron: rapport Analoge Radio en TV Stratix