digitale kabeltelevisie

« Consument dik tevreden met analoge televisie UPC heeft problemen met invoering HDCP »Ziggo bevestigt support CI+

14 augustus 2008

ziggo logoZiggo zal 'op termijn' het gebruik van CAM modules gaan ondersteunen. Dat heeft woordvoerder Gradus Vos bevestigt tegen digitalekabeltelevisie.nl Omdat er met veel partijen tot overeenstemming moet worden gekomen zal de introductie op zijn vroegst medio 2009 plaats vinden. Vanwege eisen aan de beveiliging zullen alleen CI+ CAM's ondersteund worden.

CAM

Een CAM (Conditional Access Module) is een losse decodeermodule, zonder de rest van een settopbox. Daarmee kan de settopbox of TV algemeen gehouden worden, en alleen het decryptie gedeelte zit in de CAM. De smartcard gaat in de CAM, en de CAM gaat in de decoder/TV. De koppeling tussen CAM en de decoder is beschreven in de Common Interface (CI) Specification. De CI+ standaard is een nieuw ontwikkelde uitbreiding op de bestaande CI specificatie.

Bij een gewone CAM zoals die nu ook gebruikt wordt bij satellietontvangst gaat een gecodeerde transportstream naar binnen, en komt er een (gedeeltelijk) gedecodeerde (Descrambled) transportstream uit. De data die uit de CAM komt is dus niet meer beveiligd.

CI+

CI+ werkingHet principe van CI+ is te vergelijken met de HDCP-beveiliging zoals die nu op HDMI-verbindingen wordt gebruikt. Bij HDCP zal een decoder voor beveiligde zenders alleen een signaal op de uitgang zetten als decoder en scherm elkaar herkennen en vertrouwen. Als dat zo is wordt er een versleutelde verbinding opgezet. Aftappen van de verbinding heeft geen zin, alleen het scherm dat aan de decoder gekoppeld is kan de data decoderen.

Ook bij CI+ moeten CAM en Decoder (Host) elkaar vertrouwen om zenders door te geven die extra beschermd moeten worden. Voor 'gewone' zenders zal een CI+ CAM werken als een gewone CAM. Een CI+ cam in een gewone CI-decoder zou moeten werken als een gebruikelijke CAM, maar dan alleen voor kanalen waarvan de provider heeft aangegeven dat er geen extra beveiliging nodig is.

Voor beveiligde content wordt met certificaten een beveiligde verbinding opgezet tussen CAM en Host. Alleen vertrouwde apparaten zullen samenwerken. Verder kunnen er beperkingen worden opgelegd aan wat er met de content gedaan mag worden. Zo kan bepaald worden dat HD content alleen in lagere resolutie op een analoge uitgang doorgegeven mag worden. Of kan er ingesteld worden of er wel, één of geen kopieën gemaakt mogen worden.