digitale kabeltelevisie

« OPTA stuurt ontwerp besluit naar EC Verwarring toekomst AlphaCrypt »SBS wil 2 euro per zender per jaar voor HDTV

13 januari 2009

HDTVEric Eljon, directeur van SBS Productions BV, wil 2 euro per zender per jaar voor het doorgeven van de SBS-zenders (SBS6, Net5, Veronica) in HD-kwaliteit. Dat blijkt uit een vraaggesprek met AVJOB. Hij stelt voor de 10 "Nederlandse HD-zenders" (3*PO, 4*RTL en 3*SBS) in een HD-pakket te stoppen en daarvoor daarvoor 2 euro per zender per jaar te vragen. "Misschien moet het 3 euro per zender worden, want dan verdienen bedrijven als UPC en Ziggo ook nog wat. Maar in dergelijke termen moet je dan denken. Er zijn inmiddels al een paar miljoen huishoudens in Nederland die een fiks bedrag hebben neergeteld voor een Full HD- of HD Ready-ontvanger. Die zijn vast wel bereid om 30 euro per jaar te betalen om ook veel Nederlandse programma's in HD op hun prachtige flatscreen te zien!"

Op de HD-Update in november werd al duidelijk dat RTL en SBS afwachten tot duidelijk is hoe er voor HD-uitzendingen betaald gaat worden, en voor die tijd niet met HDTV gaan starten. Ook bleek daar dat Ziggo niet van plan was om abonnees extra geld te vragen voor HD-uitvoeringen van al bestaande zenders. Dat probleem lijkt hiermee nog steeds niet opgelost.

Bij UPC moeten klanten sowieso meer betalen voor HD-ontvangst, omdat daar ook de huur van de HD-decoder in het maandbedrag van een HD-pakket is opgenomen, Voor UPC zal het misschien wat makkelijker zijn om hierin een (extra) bedrag op te nemen als tegemoetkoming aan de commerciƫle omroepen.

De plannen va SBS lijken erg op wat er in Maart 2008 werd gezegd op de "Media Distribution Day". toen was er sprake van 25 cent per zender per maand. Sindsdien lijkt er weinig voortgang geboekt te zijn voor wat betreft de commerciƫlen. De publieke omroep gaat in het eerste kwartaal van 2009 al wel beginnen met HD-versies van Nederland 1 t/m 3.

Bron: AVJOB