digitale kabeltelevisie

« UPC heeft 648.000 digitale kijkers Ziggo op kabelnet Edam-Volendam »Uitstel invoering HDTV bij publieke omroep

26 februari 2009

npo logoDe NPO stelt de aangekondigde lancering van de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3 tijdelijk uit. Eerder verwachtte de omroep in het eerste kwartaal van 2009 te kunnen beginnen.

De reden voor het uitstel is de vertraagde oplevering van de nieuwe eindregie die noodzakelijk is om in HD-kwaliteit uit te kunnen zenden. Deze oplevering is complex door de hoge eisen die de NPO stelt aan de kwaliteit en continuïteit van het uitzendproces. De NPO is ambitieus in het uitzenden in HD-kwaliteit aan het Nederlandse publiek, maar wil geen concessies doen aan de kwaliteit en de continuïteit van de reguliere uitzendingen.

Tot wanneer de lancering van de HDTV-kanalen wordt uitgesteld is op dit moment niet duidelijk. De NPO is momenteel in gesprek met de leverancier van de nieuwe eindregie om hierover uitsluitsel te krijgen. Zodra een nieuwe lanceerdatum bekend is, zal de NPO die naar buiten brengen.

De afgelopen tijd is bij omroepen, (post-)productiebedrijven en de NPO hard gewerkt om HDTV mogelijk te maken. Dit heeft onder meer geleid tot het vaststellen van een nieuwe gezamenlijke uitzendnorm met alle betrokken partijen. De NPO realiseert zich dat de vertraging vervelend is voor de betrokken partijen en de vele tv-kijkers die uitkijken naar het HDTV-aanbod van de publieke omroep. De NPO zet zich ervoor in om het aanbod in HDTV zo spoedig mogelijk te kunnen realiseren.

Bron: persbericht Publieke Omroep