digitale kabeltelevisie

« Pakketwijzigingen Caiw per 31 maart Ziggo; "Alphacrypt wordt niet bewust gesaboteerd" »Eind mei introductie CI+ bij Ziggo

31 maart 2009

ziggo logoZiggo heeft bekend gemaakt vanaf eind mei de CI+ standaard te gaan ondersteunen. Dat betekent dat er CAMs (Conditional Access Module) op de markt komen waarmee het mogelijk wordt met een TV die ook de CI+ standaard ondersteunt digitale televisie te kijken zonder aparte decoder. De verwachting is dat binnenkort diverse fabrikanten de eerste TVs zullen introduceren die CI+ ondersteunen.

CAM

CI+ werkingEen CAM (Conditional Access Module) is een losse decodeermodule, zonder de rest van een settopbox. Daarmee kan een settopbox of TV algemeen gehouden worden, en alleen het decryptie gedeelte zit in de CAM. De smartcard gaat in de CAM, en de CAM gaat in de decoder/TV. De koppeling tussen CAM en de decoder is beschreven in de Common Interface (CI) Specification. De CI+ standaard is een nieuw ontwikkelde uitbreiding op de bestaande CI specificatie. CI+ beveiligt het signaal vanaf de CAM naar de TV/Ontvanger. De werking van CI+ is te vergelijken met HDCP, wat een signaal beveiligt op een HDMI-verbinding, bijvoorbeeld van een decoder naar een TV.

Bestaande decoders

Deze introductie betekent niet dat de bestaande Irdeto2 codering vervangen of aangepast gaat worden. Ook de bestaande decoders blijven gewoon werken. CI+ beveiligt een ander deel van het signaalpad. Irdeto wordt gebruikt om het signaal te coderen op het kabelnetwerk. CI+ beveiligt het signaal vanaf de CAM naar de TV.
ci+ werking

UPC

Hardware.info meldt dat UPC nog geen reden ziet om CI+ te ondersteunen. Volgens UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller zijn klanten van UPC momenteel zeer positief over het totaalpakket en de interactieve functies die UPC aanbiedt. TV's met CI+ ondersteunen geen interactieve functies. (En dat is een model waarmee UPC extra geld hoopt te verdienen. Iemand die kijkt via een TV met CI+ kan geen film bestellen via Video On Demand. Dat scheelt UPC inkomsten.)

Bron: o.a. Hardware.info