digitale kabeltelevisie

« Eind mei introductie CI+ bij Ziggo Hoorzitting CvdM over conflict tussen Ziggo en programmaraden »Ziggo; "Alphacrypt wordt niet bewust gesaboteerd"

01 april 2009

ziggo logoWoordvoerder Gradus Vos van Ziggo verklaart tegenover Hardware.info dat Ziggo het gebruik van de Alpacrypt CAM niet met opzet zal saboteren. "wij doen niets dat er specifiek op gericht is de Alphacrypt module op zwart te zetten."

Naar aanleiding van de aankondiging van CI+ is er veel onrust ontstaan onder de huidige gebruikers van de Alphacrypt CAM (die dus geen CI+ ondersteund) over het mogelijk blokkeren van deze CAM door Ziggo. De Alphacrypt wordt door Ziggo niet ondersteund. Het 'probleem' met een dergelijke gewone CAM is dat de content er onbeveiligd uit komt, dus onbeperkt op te nemen is. Doel van de CI+ CAM is juist wel een dergelijke beveiliging af te dwingen, door het signaal alleen versleuteld door te geven aan een apparaat dat door de CAM herkend is als zijnde "veliig".

Wel zegt Gradus Vos verder; "Wij hebben echter altijd aangegeven dat wij deze module [...] niet ondersteunen en dat gebruik voor eigen risico is. Dat betekent dat de Alphacrypt module niet toekomstvast is waardoor er door standaard updates in het netwerk en in de programmatuur problemen kunnen ontstaan bij het gebruik van de module." Geen garantie dus.

Voordeur/Achterdeur

Toch lijkt het niet logisch dat de Alphacrypt lang zal blijven werken. Met CI+ wordt er veel moeite gestoken in het beveiligen van content, zodat gebruikers dat niet zomaar kunnen opnemen als de kabelmaatschappij/zender/rechthebbende daar geen toestemming voor geeft. Wat voor nut heeft een dergelijke beveiliging als er een alternatief is waarmee wel onbeperkt opgenomen kan worden? Het is te vergelijken met het heel veel moeite doen om de voordeur te versterken met extra sloten en grendels, en er dan een briefje naast te hangen met de mededeling dat de achterdeur gewoon open staat.

Kabel Deutschland

kabel deutschlandKijken we even bij onze oosterburen. Kabel Deutschland werkt ook aan de introductie van CI+. En ook bij Kabel Deutschland was de Alphacrypt CAM te gebruiken. Maar sinds kort mag de fabrikant Mascom geen Alphacrypts meer leveren die gebruikt kunnen worden voor Kabel Deutschland. In de laatste versie van de CAM (3.19) is deze support verwijderd; "Aufgrund einer au├čergerichtlichen Einigung in einem Patentstreit mit der Firma Nagravision SA wird die Firma Mascom GmbH keine Module der Alphacrypt Serie mehr vertreiben, die bestimmte Smart Cards von Nagravision unterst├╝tzen." Ook oude versie van de firmware die deze support nog wel hadden zijn van de site gehaald. Klanten kunnen gratis een 'update' doen naar 3.19 die deze functie niet meer heeft (Je moet als klant wel dom zijn om vrijwillig die update te doen als daardoor je CAM opeens niet meer werkt bij jouw kabelbedrijf.) Details over de patentenstrijd wil geen van de partijen geven. Dus Kabel Deutschland heeft feitelijk de Alphacrypt uitgeschakeld voor nieuwe klanten. Bestaande gebruikers van de Alphacrypt kunnen nog wel door kijken, zolang ze hun CAM niet 'updaten'.

Het is denkbaar dat Irdeto/Ziggo ook een dergelijke actie doet. Mascom heeft waarschijnlijk wel de licenties voor het gebruik van standaard Irdeto2. Voor het gebruik met Ziggo smartcards is echter een aangepaste versie van Irdeto2 nodig. Het is de vraag of Mascom het recht heeft die aanpassing te gebruiken.

Bron: Hardware.info