digitale kabeltelevisie

« Maandag frequentiewijzigingen Ziggo Brabant/Limburg Publieke omroep start 4 juli met HDTV »Ziggo moet adviezen programmaraden opvolgen

09 juni 2009

ziggo logoHet Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft uitspraak (pdf) gedaan in het conflict tussen Ziggo en de programmaraden "Programmaraad Multikabel" en "Programmaraad Breda e.o" Deze hadden in hun zwaarwegend advies o.a. France2, TVE en RAI UNO opgenomen. Ziggo wilde deze zenders niet (meer) opnemen in het analoge pakket, stelde dat ze het advies opgevolgd had door deze zenders in het digitale pakket aan te bieden. Het CvdM heeft de programmraden gelijk gegeven en Ziggo verplicht de betreffende zenders weer analoog door te gaan geven.

Ziggo stelde dat nu het analoge pakket kleiner wordt er meer naar de voorkeuren van de consument gekeken zou moeten worden, en dat in het analoge pakket vooral de populairdere zenders opgenomen zouden moeten worden.

Het Commissariaat heeft er begrip voor dat Ziggo haar analoge aanbod af wil bouwen en daarom extra zorgvuldig wil omgaan met de de analoge capaciteit. Maar ze stelt in de uitspraak; "Het Commissariaat ziet evenwel niet in dat opvolging van de adviezen van de PR Breda en PR Multikabel ten aanzien van het programma-aanbod van TVE, Rai Uno en France2, innovatie van het digitale aanbod in de weg zou staan. Het enkele feit dat dit programma-aanbod een kleine doelgroep en een gering bereik kent, betekent naar het oordeel van het Commissariaat niet, dat Ziggo niet voort kan gaan met ontwikkeling van haar digitale pakketten, indien dit programma-aanbod in het analoge aanbod wordt gehandhaafd. Het Commissariaat is van oordeel dat Ziggo nog voldoende andere mogelijkheden heeft om transmissiecapaciteit voor digitale diensten vrij te maken. Immers, Ziggo verspreidt boven het analoge wettelijk minimumpakket nog 15 omroepnetten voor televisie. Ziggo heeft wettelijk de mogelijkheid dit pakket te verkleinen en dus ander programma-aanbod uit het analoge pakket te halen."

Tijdens de procedure heeft Ziggo ook ontheffing gevraagd voor het opvolgen van de adviezen van programmaraden, maar ook dit is door het Commissariaat afgewezen.

Bronnen: Dutchmedia, kabelraden.nl