digitale kabeltelevisie

« UPC past kanaalnummers aan 43% van de Ziggo abonnees kijkt digitaal »Digitale doorgifte lokale omroepen

23 september 2009

olon logoOp 11 september 2009 heeft Ziggo alle lokale omroepen die actief zijn binnen het verzorgingsgebied van Ziggo aangeschreven. Hierin kondigt Ziggo aan dat vanaf dit najaar lokale omroepen hun tv-signaal digitaal kunnen aanleveren aan het Ziggo netwerk en dat Ziggo het signaal vervolgens zal opnemen in het digitale televisiepakket. Dit schrijft het OLON Nieuws. Daarmee lijkt de doorgifte van lokale omroepen niet langer meer een proef te zijn.

Maar of de omroepen nu direct allemaal digitaal beschikbaar komen is nog maar de vraag; Om daadwerkelijk te worden doorgegeven is volgens Ziggo een investeringsbijdrage tussen de 7.500 en 15.000 euro noodzakelijk en in uitzonderlijke gevallen zelfs meer. De maandelijkse kosten voor onderhoud en infrastructuur worden begroot op 150 tot 200 euro per maand. Deze kosten komen bovenop de kosten die de omroep nu al heeft voor het aanleveren van het analoge signaal.

KPN

In hetzelfde OLON Nieuws staat dat KPN en OLON een modelovereenkomst hebben gesloten over de doorgifte van lokale omroepen in het basispakket van KPN IPTV. De televisie-, tekst-tv- en radioprogramma's van lokale omroepen zullen worden opgenomen in het basispakket van KPN IPTV. Om dit technisch te realiseren installeert KPN de noodzakelijke apparatuur en
faciliteiten in de studio van de lokale omroep. Deze (encoderings)apparatuur blijft eigendom van KPN. Voor de lokale omroep zijn hier geen kosten aan verbonden. Die stelt een technische ruimte beschikbaar op locatie en levert het eigen signaal daar aan.

Vooralsnog zal KPN als pilot in 2009 een beperkt aantal lokale omroepen in de volgende gemeenten gaan aansluiten: Almere, Dordrecht, Elburg, Enschede, Haaksbergen, Hilversum, Lansingerland, Nijkerk, Schijndel, Sint-Oedenrode, en Uden en Veghel. Dit zijn de gemeenten waar KPN-glasvezel beschikbaar is of komt in de loop van 2009.

Bron: OLON Nieuws