digitale kabeltelevisie

« Hoeveel themakanalen gaat NPO schrappen? Bespreking Humax IRHD-5000C HDTV Decoder »Ziggo start proef digitale doorgifte lokale omroep

11 juli 2008

ziggo logoKabelbedrijf Ziggo heeft vanaf 1 juli j.l. de lokale omroep van Alphen aan de Rijn toegevoegd aan haar digitale televisieaanbod. Alle abonnees in deze regio met een digitale ontvanger kunnen de programma’s van de Lokale Omroep Alphen Stad FM/TV (kanaal 950) ontvangen. Daarmee start Ziggo een proef om te onderzoeken of en hoe lokale omroepen regionaal kunnen worden doorgegeven. Voor de lokale televisiestations gaat hiermee een langgekoesterde wens in vervulling.

Al geruime tijd zijn de lokale omroepen en de kabelbedrijven met elkaar in gesprek om te kijken of lokale omroepen ook digitaal kunnen worden doorgegeven. Op dit moment gebeurt dat nog enkel analoog.

Om aan de wens van de lokale omroepen tegemoet te komen is Ziggo een proef gestart met het regionaal doorgeven van de televisie-uitzendingen van lokale omroepen. Doel is om uiteindelijk te komen tot het doorgeven van alle actieve lokale publieke en commerciële televisiestations per regio. Voor de kijker betekent dit dat hij het lokale televisienieuws uit de aangrenzende gemeenten kan volgen in digitale beeld- en geluidskwaliteit. Ziggo blijft de lokale zenders ook gewoon analoog per gemeente doorgeven.

In het persbericht van Ziggo zegt de voorzitter van Alphen Stad FM/TV Douwe De Jong; "Wij zijn er zeer trots op dat wij als eerste via de digitale kabel hiermee aan de slag kunnen gaan” Daarbij wordt er even voorbij gegaan aan het feit dat een aantal kleinere kabelaanbieders al langer lokale omroepen digitaal doorgeven. Bijvoorbeeld Kabeltelevisie Brabant Gelderland geeft al vanaf mei 2007 een aantal lokale omroepen digitaal door. Ook Caiw geeft lokale omroepen al langer digitaal door. Verschil is wel dat deze aanbieders een kleiner verzorgingsgebied hebben met minder lokale omroepen, waardoor het makkelijker is alle lokale omroepen in het signaal op te nemen. Grotere kabelbedrijven moeten per regio een apart signaal gaan samenstellen.

Ook vanuit de politiek is er druk uitgeoefend op de kabelbedrijven om de lokale zenders door te gaan geven, zonder daar ooit deadlines of sancties aan te verbinden

Bron: persbericht Ziggo