digitale kabeltelevisie

« Caiway voegt SBS 6 HD en Veronica HD toe Delta stopt met Turks pakket »Einde televisie via coax in Krimpen aan den IJssel?

19 april 2010

logo caiwayCaiway heeft plannen om in Krimpen aan den IJssel de coax-kabel uit te schakelen, en te vervangen door glasvezel. Televisie kijken zou daarna niet meer analoog, of met de huidige DVB-C decoder kunnen, maar alleen via IPTV met een nieuw decoder. Dat is een gevolg van de overname van het netwerk door Communication Infrastructure Fund (CIF) Krimpen B.V., een dochtermaatschappij van Rabo Bouwfonds Communications Infrastructure Fund (En dat is dan weer de eigenaar van het netwerk van Caiw) Bij de verkoop is als voorwaarde gesteld dat er een glasvezelnetwerk moest worden aangelegd.

Nu blijkt dat Caiway helemaal wil overgaan op de glasvezel, en het coaxnetwerk wil uitschakelen. Dat zou per 1-1-2012 moeten gebeuren. Daarmee zou de ontvangst van analoge en digitale televisie via de coax niet meer mogelijk zijn. Gevolg daarvan is dat bestaande apparatuur zoals decoders en televisie met ingebouwde digitale ontvanger niet meer bruikbaar is. Ondertussen heeft Caiw aangegeven dat er nog geen besluit is genomen over de datum waarop de dienstverlening via coax mogelijk stopt.

Kort geleden heeft XMS/Reggefiber (glasvezelaanbieder) bekend gemaakt dat ze ook digitale televisie via DVB-C gaan aanbieden. Het gaat hierbij alleen om het basispakket zenders, dat overigens ook analoog doorgegeven wordt. Voor de extra pakketten, HDTV en interactieve mogelijkheden moet de IPTV decoder gebruikt worden. De glasvezelbedrijven gebruiken voor de doorgifte van analoge TV en DVB-C een 2e vezel. Op de vraag of Caiw dit ook van plan is meldt persvoorlichtster Wendy Rodenburg; "Caiway kiest voor investeringen in toekomstvaste technologie waarmee klanten echt vooruit kunnen. DVB-C is een prima technologie voor bestaande coax-netwerken. Maar er wordt in Krimpen aan den IJssel een hypermodern glasvezelnetwerk aangelegd met veel meer mogelijkheden voor onze klanten. IP is dan de technologie bij uitstek om eruit te halen wat erin zit." .

Bij TotaalTV zegt Directeur Verbree; “We [hebben] de abonnees in Krimpen aan de IJssel overgenomen als analoge abonnees. Het was zowel voor ons als CIF een verrassing dat er DVB-C kijkers in Krimpen aan de IJssel waren.".

Opmerkelijk, want niet alleen heeft Krimpen al heel lang een digitaal pakket, het levert ook vanaf 2007 digitale televisie signalen aan Hendrik Ido Ambacht en Albrandswaard. En navraag leert dat die contracten nog tot het eind van dit jaar lopen en door CIF Krimpen gewoon nagekomen worden.

Geen 10-10-10 voor Krimpen

In de rest van haar verzorgingsgebied is Caiw van plan om per 10-10-10 het analoge signaal helemaal uit te schakelen. (Ook daar is weerstand tegen) Deze datum geldt niet voor Krimpen, daar blijft analoog minsten nog beschikbaar tot in 2012.