digitale kabeltelevisie

« 51,7% Ziggo klanten kijkt digitaal Delta biedt RTL 4 en SBS6 aan in HD »UPC stapt over op efficiëntere modulatietechniek QAM256

25 mei 2010

upc logoUPC is begonnen het gebruik van QAM256 als modulatietechniek voor digitale televisie. Sinds enkele weken zijn er twee transportstreams die QAM256 gebruiken in plaats van het tot nu toe gebruikelijke QAM64. Bij het gebruik van QAM256 modulatie kan er 12,6 Mbits/sec meer data per transportstream/frequentie worden doorgegeven (50.6 MBits/sec i.p.v.38 Mbits/sec)

Woordvoerder Ronald Sutmuller van UPC verklaart tegen digitalekabeltelevisie.nl dat het de bedoeling is op korte termijn 15 televisietransportstreams over te zetten naar QAM256. "De overige zijn in gebruik in de Betuwe en daar kan (nog) geen aanpassing naar 256QAM plaats vinden in verband met de invloed op de signaal kwaliteit. Op termijn zal ook de Betuwe aangepast kunnen worden, zodat we alle transportstromen kunnen overzetten naar 256QAM"

Een nadeel van het gebruik van QAM256 zou een hogere storingsgevoeligheid (en daarmee telefoontjes naar de helpdesk) kunnen zijn. Ronald Sutmuller zegt daarover; "UPC heeft er voor gekozen het signaal voor tv van QAM256 5dB hoger te zetten dan de overige signalen en op die manier de kwaliteit te waarborgen. Hierdoor wordt het netwerk iets zwaarder belast, maar blijft binnen de door UPC gestelde grenzen. De kwaliteit is gewaarborgd. Het gebruik van QAM 256 heeft niet geleid tot (aanvullend) telefoonverkeer naar de helpdesk."

Door het gebruik van QAM256 kan UPC vrij snel extra ruimte creëren voor digitale televisie, zonder dat daarvoor bijvoorbeeld analoge zenders uitgeschakeld moeten worden. Omdat een HD-zender ongeveer 12 Mbit/sec aan bitrate vergt, zou je kunnen zeggen dat UPC nu ruimte maakt voor 15 extra HD-zenders.

Enkele weken geleden is Kabel Noord al helemaal overgestapt op het gebruik van QAM256.

Voor een overzicht van welke transportstreams bij UPC nu QAM256 gebruiken zie deze zenderindeling van UPC