digitale kabeltelevisie

« Vanaf 26 april CI+ bij UPC Ziggo 62,5% kijkt digitaal »Cvdm accepteert tarieven Ziggo voor doorgifte lokale omroepen

15 april 2011

olon logoHet Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft uitspraak gedaan over een handhavingsverzoek van lokale omroep Schagen FM. De omroep is het niet eens met het feit dat Ziggo alleen akkoord gaat met haar eigen gekozen oplossing voor transport van het radio- en TV-signaal naar het inkoppelpunt van kabelnet.Schagen FM had het CvdM verzocht een uitspraak te doen over de onredelijk hoge kosten die kabelexploitant Ziggo in rekening brengt voor de aanlevering van het digitale signaal van de lokale omroep. Het verzoek van de lokale omroep is afgewezen, het CvdM vindt "dat Ziggo in redelijkheid Schagen FM kan voorschrijven op welke manier digitale signalen dienen te worden aangeleverd en de kosten die Ziggo daarvoor in rekening brengt zijn ook alleszins redelijk."

Voor de verbinding tussen de studio en de infrastructuur van Ziggo moet gebruik worden gemaakt van een digitale onderband verbinding en bijbehorende hardware, waaronder een door Ziggo geselecteerde encoder. Andere (goedkopere) manieren van aanvoer van signaal worden door Ziggo niet geaccepteerd.

Ziggo rekent voor de realisering van de verbinding van de studio naar het lokale centrum een eenmalig bedrag van € 3.500,-. Voor de huur van de encoder rekent Ziggo voor de periode van 36 maanden een maandelijks bedrag van € 410,-. Dat bestaat uit een bedrag van € 235,- voor de huur van de encoder en een vergoeding van € 175,- voor het gebruik van de verbinding. Als alternatief voor huur per maand wordt door Ziggo de mogelijkheid geboden om een bedrag van € 7.918,- ineens te voldoen. Dan moet voor de verbinding en aansluiting nog € 175,- per maand worden betaald.

OLON: Uitspraak klap in het gezicht van 286 lokale omroepen

De OLON, de branchevereniging van de lokale omroepen, noemt de uitspraak van het CvdM onbegrijpelijk. "Het oordeel van het CvdM houdt in de praktijk in dat nagenoeg alle lokale omroepen definitief onbereikbaar worden voor de kijker en luisteraar die massaal overstapt op een digitaal kabelpakket", zegt voorzitter Martijn Vroom. "Ziggo vraagt de lokale publieke omroep 3.500 euro 'entree-fee' en ook nog een honderdje of vier per maand als contributie. Dat is onbetaalbaar, helemaal als je je realiseert dat 40 procent van de lokale publieke omroepen nul (0) euro krijgt van hun gemeente. Terwijl er dus wel 1,30 euro per huishouden als voormalige omroep-bijdrage naar die gemeenten toegaat. Deze situatie is werkelijk ongehoord."

De uitspraak van het CvdM betekent volgens de OLON dat de verplichte doorgifte die voor alle publieke omroepen is geregeld in de Mediawet voor de lokale omroepen een lege huls is. In het analoge tijdperk konden lokale omroepen zelf kiezen op welke wijze en met welke apparatuur ze het signaal aanleverden in voldoende kwaliteit. Nu legt Ziggo eenzijdig een dure technische oplossing op terwijl niet bewezen of aangetoond is dat deze beter is dan goedkopere alternatieven. Het is onbegrijpelijk dat het CvdM er bewust voor kiest de consument af te sluiten van het lokale publieke media-aanbod (waar elke Nederlander al voor betaalt) ten gunste van de hogere winst van monopolisten als Ziggo en UPC.

Bron: Olon (via Mediamagazine)