digitale kabeltelevisie

« UPC voegt TV 538, Slam!TV en BravaNL toe Minder Ziggo klanten kiezen extra zenders »Onderzoek Consumentenbond; 3D en internet-tv nog niet populair

07 juli 2011

Nieuwe functies op de televisie als internettoegang en 3D-tv zijn nog niet erg populair. Vooral oude, vertrouwde functies als teletekst en ‘gewoon een programma kijken’ blijven het goed doen. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 1085 consumenten, die sinds 2006 een nieuwe televisie hebben gekocht. Teletekst wordt veel gebruikt. 55% maakt er meerdere keren per week of zelfs dagelijks gebruik van. Dit in tegenstelling tot 3D-tv of internet op tv. Deze functies worden vrijwel nooit gebruikt. Zo hebben nog maar weinig mensen een 3D-televisie: slechts 38 van de 1085 respondenten denken zo’n televisie te hebben. Opvallend daarbij is dat 21 mensen aangeven deze 3D-functie vrijwel nooit te gebruiken.

Ingebouwde digitale tuner

digitale tv kijken, decoder, PVR of CI
Een andere, 'nieuwe' functie van een tv is de ingebouwde digitale tuner voor de kabel of ether. Bij bijna alle nieuwe televisies kan met een CAM-module en smartcard van de provider televisie gekeken wordenvia deze ingebouwde tuner. Er is dan geen aparte decoder meer nodig. Van de mensen die digitale televisie kijken (874 personen), zegt 17% gebruik te maken van zo'n ingebouwde digitale tuner.

Internet op TV

Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat hun televisie internettoegang heeft. Van deze 267 mensen gebruiken er 100 deze functie nooit. Maar 50 ondervraagden bekijken dagelijks of meerdere keren per week internetinformatie via hun televisie.

Bron: Consumentenbond