digitale kabeltelevisie

« Minder Ziggo klanten kiezen extra zenders REKAM wint marktaandeel terug op Caiway »Ziggo wint rechtszaak over EPG patent van Rovi

18 juli 2011

figuur uit het epg patent EP 1 244 300
Ziggo heeft een rechtszaak gewonnen die was aangespannen door het Amerikaanse Rovi. Rovi had Ziggo aangeklaagd voor inbreuk op een van hun patenten over EPG. De rechter verklaarde echter dat octrooi (octrooi is een Nederlandse term voor wat de rest van de wereld patent noemt) "nietig", en daarmee werd ook Ziggo vrijgesproken omdat "op een nietig octrooi geen inbreuk mogelijk is."

Rovi is eigenaar van het Europees patent EP 1 244 300 ("method and apparatus for accessing information about television programs"). In dat octrooi wordt een Electronische Programma Gids beschreven, en het presenteren van programma-informatie bij het wisselen van zender.

Ziggo voerde aan dat het patent niet geldig zou zijn vanwege "toevoeging van materie, octrooiering van een computerprogramma en presentatie van gegevens, gebrek aan nieuwheid en gebrek aan inventiviteit" De rechtbank gaf Ziggo daarin gelijk, en heeft het patent voor Nederland vernietigd. Rovi is veroordeeld tot het betalen van de door Ziggo gemaakte proces-kosten, een bedrag van € 151.033,80.

Rovi

Rovi is begonnen als "Macrovision Corporation" (o.a. bekend van de kopieerbeveiliging op videobanden), en veranderde in 2009 zijn naam in Rovi Corporation.Volgens haar eigen site is Rovi houder van ruim 5000 patenten.

Uit het vonnis blijkt dat Rovi in Nederland ook procedures had aangespannen tegen Canal Digital wegens inbreuk op hetzelfde patent EP 1 244 300 (en ook EP 1 377 049 "User interface for television schedule system"), maar die procedures zijn gestopt omdat Canal Digital een licentie heeft genomen op deze patenten.

Ook het Duitse Unitymedia heeft eerder een overeenkomst gesloten met Rovi voor het gebruik van een 'interactive program guide' (IPG)

(Disclaimer: ik ben techneut, geen jurist, en bovenstaand is dan ook mijn leken-interpretatie van een aantal documenten vol juridische vaktaal. Aanvullingen, uitleg, verbeteringen en correcties zijn zoals altijd welkom.)

Bron: IE-Forum.nl