digitale kabeltelevisie

« Minder Ziggo-klanten nemen extra zenders Kabelaars ontbreken in HbbTV Forum »Hoogbouw te hoog gegrepen voor Reggefiber glasvezel

08 februari 2012

glasvezel aansluitingen in flatWie boven in een flat woont heeft minder kans op glasvezel aangesloten te kunnen worden dan wie op een lagere verdieping in diezelfde flat woont. Dat is een gevolg van de door Reggefiber gekozen aansluitmethode, in ieder geval zoals die in Enschede gebruikt wordt. Reggefiber heeft er voor gekozen om de glasvezel via de meterkasten in de flats naar boven te voeren. Simpel gezegd komt het er op neer dat in elke meterkast een bundel vezels binnen komt uit de vloer. Één vezel is voor de eigen aansluiting, en via een gaatje in het plafond gaat de rest door naar de bovenbuurman, Deze methode van aanleg is voor Reggefiber het goedkoopst. Alternatief is om de glasvezel, net zoals de coax-kabel van de kabeltelevisie, via de buitenmuur te laten lopen. Alleen dat is duurder omdat daarvoor met hoogwerkers gewerkt moet worden.

Nadeel van deze methode is dat om de bovenste verdieping te bereiken alle bewoners van lagere verdiepingen mee moeten werken, ook als ze zelf geen belangstelling hebben voor een glasvezel aansluiting. Sterker nog, om efficiënt te kunnen werken wil Reggefiber dat alle bewoners op dezelfde dag thuis zijn zodat er in één keer doorgewerkt kan worden. Als er één bewoner niet meewerkt/thuis is, kan geen van de bovenburen op glasvezel aangesloten worden. Reggefiber probeert dan nog wel contact op te nemen met de betreffende bewoner, eventueel via de woningbouwvereniging. Maar de woningbouwvereniging kan ook niet veel meer doen dan vriendelijk vragen, omdat glasvezel niet valt onder "nutsvoorzieningen" (zoals gas, water en elektriciteit) kan de woningbouwvereniging bewoners niet dwingen mee te werken aan de aanleg van glasvezel t.b.v. medebewoners.

Gevolg is dat, volgens een grove schatting, in de hoogbouw uiteindelijk minder dan 50% van de bewoners aangesloten kan worden op glasvezel, en vrijwel nergens de bovenste verdieping bereikt wordt.

gebrek aan communicatie

Hoewel vooraf bewoners gebombardeerd worden met informatie en reclame voor glasvezel blijft het na de originele aansluitdatum oorverdovend stil. Geen enkel bericht over wat het probleem is en of er nog een nieuwe poging wordt gedaan, of dat men het opgegeven heeft. Pas bij navragen bij de 'glasvezelwinkel wordt verteld wat het probleem is. En als oplossing komt er dan de suggestie "kunt u niet zelf zorgen dat alle benedenburen mee willen werken, dan willen wij alsnog een poging wagen".

In Enschede is geen sprake geweest van vraagbundeling zoals in veel plaatsen wel gebruikelijk. Door samenwerking tussen de woningbouwverenigingen en KPN (later Reggefiber) is besloten om alle huizen aan te sluiten zonder dat men zich van tevoren moet aanmelden. Nou ja, bijna alle huizen dus.

En bovenstaande is de verklaring dat op deze site voorlopig geen praktijkervaringen met televisie via glasvezel te vinden zullen zijn.