digitale kabeltelevisie

« Hoogbouw te hoog gegrepen voor Reggefiber glasvezel Ziggo begint met QAM256 »Kabelaars ontbreken in HbbTV Forum

09 februari 2012

HbbTV logoOmroepen, TV fabrikanten en een aantal distributeurs onderzoeken de uitrol van HbbTV in Nederland. HbbTV is een nieuwe dienst die het TV signaal met het internet verbindt en kijkers in staat stelt om bij TV programma’s allerlei extra informatie op te roepen, en is al beschikbaar in een aantal Europese landen. Om de uitrol te begeleiden heeft iMMovator Cross Media Network het initiatief genomen om het HbbTV Forum Nederland op te richten. Het HbbTV Forum is een industrieplatform waarin de relevante partijen uit de keten bij elkaar komen om afspraken te maken over de techniek en marketing van HbbTV. Om HbbTV tot een succes te maken zijn vergaande afspraken binnen de gehele keten noodzakelijk.

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een standaard om internet en televisie met elkaar te koppelen. Op dit moment zijn er al TVs op de markt met internetfunctionaliteit, maar dat staat los van het TV kijken. Met HbbTV is het mogelijk om vanuit TV programma´s direct te koppelen naar internet-pagina´s, en zgn. rode-knop functies toe te voegen. Zo kan vanuit een gewone uitzending verwezen worden naar achtergrond informatie, en/of extra filmpjes, die dan via de internetverbinding opgehaald kunnen worden. Video On Demand diensten kunnen dan via de internetverbinding lopen, zodat deze ook beschikbaar kunnen komen voor platforms zonder retour-mogelijkheid, zoals satelliet en DVB-T (Digitenne).

Uniformiteit

Nederland kiest in navolging van Duitsland, Frankrijk en Spanje voor HbbTV. Voor een succesvolle uitrol van HbbTV in Nederland is uniformiteit van de gebruikte techniek van het grootste belang. De gehele keten dient volgens dezelfde standaarden te werken om er voor te zorgen dat de consument met een voor HbbTV geschikte TV gebruik kan maken van de volledige dienstverlening van de omroepen en zenders. Het HbbTV Forum Nederland heeft als doel om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen dezelfde standaard hanteren voor de Nederlandse markt, en dat het signaal aan alle kijkers wordt doorgegeven.

SBS lanceert haar HbbTV diensten in de eerste helft van 2012. Ook RTL is van plan HbbTV diensten uit te rollen. De NPO test op dit moment al met HbbTV, o.a. via digitale televisie via de ether (DVB-T).

Een aantal TV’s is nu al geschikt voor HbbTV. Het HbbTV Forum Nederland streeft ernaar dat in Nederland verkochte TV's die voorzien zijn van HbbTV, aansluiten bij de in het Forum afgesproken standaarden en vanaf de introductie duidelijk herkenbaar zijn voor de consument.

Leden

Inmiddels hebben NPO, RTL en SBS, en de TV fabrikanten LG, Philips, Samsung, Sharp en Sony zich al als actief lid bij het Forum aangemeld. Ook GfK Retail and Technology participeert, en monitort de verkopen van HbbTV apparaten. De distributeurs en alle relevante partijen zijn uitgenodigd zich bij het Forum aan te sluiten. Het Forum wordt gecoördineerd door iMMovator, met technische ondersteuning door TNO.

Rol kabelaars

Het probleem voor introductie lijkt te zitten in het eind van het persbericht; "De distributeurs en alle relevante partijen zijn uitgenodigd zich bij het Forum aan te sluiten." Want juist de (grote) kabelaars ontbreken. Kleine kabelaars zoals Caiway en Kabel Veendam geven HbbTV van de publieke omroep al door, Ziggo en UPC zeggen er "naar te kijken", maar hebben in ieder geval weinig haast met invoeren.

Ziggo en UPC zijn de enige die een eigen interactief platform (interactieve decoders) hebben waarmee al Video On Demand mogelijk is. Als omroepen rechtstreeks (via internet) diensten zoals uitzending gemist en VOD kunnen aanbieden aan de consument lopen de kabelaars mogelijk inkomsten mis. Nu zijn bij Ziggo diensten als Uitzending gemist van SBS en RTL tegen betaling te bekijken via de interactieve decoder. Een deel van de opbrengsten zullen naar Ziggo gaan. Als met HbbTV SBS vanuit haar gewone TV programma kan verwijzen naar haar eigen site, en daar direct met de consument kan afrekenen wordt Ziggo buitenspel gezet.

Caiway en Veendam hebben al aangetoond dat er geen technische bezwaren zijn tegen het doorgeven van HbbTV. Ook Ziggo heeft een tijdje bij de HD-versie van Nederland 2 HbbTV doorgegeven. Dat heeft niet tot problemen geleid. Gebrek aan bandbreedte kan ook niet het probleem zijn, per kanaal wordt 2 kbit/sec gebruikt voor HbbTV, dat is 0,025% van de bandbreedte van een SD-zender (Nederland 1 SD heeft een bandbreedte van 8 Mbit/sec)

Als de kabelaars toegang tot een internetsite moeten blokkeren protesteren ze daar (terecht) tegen. Als het gaat om een TV dienst die ze niet goed uitkomt hebben ze er wat minder moeite mee om een deel van het signaal te blokkeren.