digitale kabeltelevisie

« Kabelaars ontbreken in HbbTV Forum UPC heeft meer dan miljoen digitale abonnees »Ziggo begint met QAM256

16 februari 2012

ziggo logoZiggo is begonnen met een regiogewijze introductie van QAM256 als modulatietechniek. Dat blijkt uit de netwerktabel zoals Ziggo die met het signaal meestuurt. Vorige week werden in de regio Hoogeveen al 6 streams omgezet, deze week zijn de regio's Almelo (Cogas), Twente en Borculo aangepast. Los daarvan zijn er in Borculo en Twente diverse frequentiewijzigingen doorgevoerd. Uit postings op tweakers blijkt dat ook in sommige delen van regio west Ziggo 6 streams heeft omgezet naar QAM256.

Er zijn maar 6 van de 33 gebruikte frequenties omgezet naar QAM256, en de populaire zenders 1 t/m 10 gebruiken nog QAM64.

Door het gebruik van QAM256 modulatie in plaats van het tot nu toe gebruikelijke QAM64 kan er 33% meer data per kanaal worden doorgegeven. Per kanaal/transportstream (dat evenveel ruimte inneemt als één analoge zender) kan met QAM256 50.6 MBits/seconde doorgegeven worden. Bij QAM64 is dat 38 Mbits/seconde. Een mogelijk nadeel is wel dat QAM256 gevoeliger is voor storingen, bijvoorbeeld door gebruik van slechte kabels. Dus wie nu opeens storing heeft op één of meerdere van onderstaande zenders moet op zoek naar betere kabels;

13TH STREET,192TV,ARD,BBC 1,BBC 2,BBC 3,BBC 4,BBC Entertainment,Comedy Central Extra,Comedy Central Family,Disney Junior,ESPN America,Eurosport 2,Film1 Family,Film1 Festival,Film1 Premiere,Film1 Series,FOXlife,France 2,HBO 2,JimJam,Mezzo,Motors TV,NDR,Private Spice,Rai Uno,RTL Television,Sat. 1,SLAM!TV,Spirit 24,Sterren 24,TRT Türk,TV Oranje,TV5 Monde,TVE,VH-1,VH-1 Classic,WDR,Z@ppelin/Z@pp 24

Al in 2008 heeft @Home een grote test gedaan met QAM256 in de regio Gorredijk. Die regio is overigens nooit teruggezet naar QAM64, zodat daar alle (op één na) streams nog steeds QAM256 gebruiken.

UPC is in 2010 begonnen met introductie van QAM256, en is nog steeds bezig om streams om te zetten. Kabel Noord is al helemaal overgestapt op QAM256.