digitale kabeltelevisie

« UPC wijzigt digitale zenderaanbod Kabel Noord neemt HDTV zenders op in basispakket »Ziggo en Rovi procederen verder over EPG patenten

19 maart 2012

voorbeeld van een epgDe strijd tussen Ziggo en Rovi over inbreuk op patenten is nog niet afgelopen. Rovi (en de door haar overgenomen bedrijven Gemstar en Starsight) bezitten een groot aantal patenten op het gebied van Electronic Program Guides (EPG). Rovi/Gemstar stelt dat klanten van Ziggo die gebruik maken van de EPG in hun decoder inbreuk maken op 3 patenten, en dat Ziggo als service-provider aansprakelijk is voor dergelijke inbreuk, zelfs als de gebruikte decoder niet via Ziggo geleverd is. Dit blijkt uit de prospectus voor de beursgang van Ziggo. Rovi heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in ’s-Gravenhage.

Ziggo TV App

ziggo Tv_App_op android smartphoneVerder claimt Rovi dat de Ziggo TV App (voor gebruik op tablet of smartphone) ook inbreuk maakt op één van haar patenten.

Vorig jaar won Ziggo nog een rechtszaak die was aangespannen door Rovi. Rovi had Ziggo aangeklaagd voor inbreuk op één van hun patenten over EPG. De rechter verklaarde echter dat octrooi (octrooi is een Nederlandse term voor wat de rest van de wereld patent noemt) "nietig", en daarmee werd ook Ziggo vrijgesproken omdat "op een nietig octrooi geen inbreuk mogelijk is." Uit de prospectus bij de beursgang blijkt dat Rovi tegen deze uitspraak in beroep is gegaan.