digitale kabeltelevisie

« Ziggo voegt zenders toe aan TV Extra pakket HbbTV SBS-zenders bij Kabel Veendam »Tweede Kamer spreekt over blokkeren HbbTV door kabelaars

05 juni 2013

HbbTV logoIn de tweede kamer werd gisteravond gesproken over aanpassingen van de Mediawet 2008. De grootste aanpassing is het verdwijnen van programmaraden en het verplichten van een digitaal basispakket van 30 zenders. Daarnaast stelde Martijn van Dam (PvdA) ook vragen over de "integriteit van het signaal". Bij radio wordt rds meegegeven, en bij TV is er gesproken ondertiteling voor blinden en slechtzienden. Daarnaast is er HbbTV beschikbaar, maar dat wordt door Ziggo en UPC geblokkeerd. Van Dam vindt dat het signaal integraal doorgegeven moet worden, en heeft daarvoor een amendement ingediend. "Faciliteiten die echt behoren bij het hoofdsignaal zouden niet geblokkeerd mogen worden en evenmin bewerkt of vervangen door alternatief aanbod."

Staatssecretaris Dekker (VVD) gaf in het antwoord aan het huidige wetsvoorstel te willen aanpassen om te garanderen dat bijv. ondertiteling een-op-een wordt doorgegeven. Volgens de staatssecretaris was de doorgifte van HbbTV ingewikkelder. "Dit heeft juridische haken en ogen, maar ook economische en technische." Hij beloofde er in een brief nader op in te gaan.

huidige Status

In Nederland biedt alleen de NPO heeft op dit moment een (beperkte) HbbTV dienst, die voornamelijk bestaat uit een EPG en uitzending gemist. Dit signaal is beschikbaar via DVB-T ("Digitenne"), satelliet en een aantal kabelaars (Caiway, Veendam).

Bron: verslag tweede kamer