digitale kabeltelevisie

« Marktaandeel Rekam kabel daalt tot 56% HbbTV Forum Nederland kiest voor HbbTV 1.5 »Niet meedoen ZIggo en UPC houdt lancering HbbTV op

28 februari 2013

HbbTV logoEen jaar na oprichting van het HbbTV forum doen de grote kabelaars nog steeds niet mee, en dat vertraagt de introductie van HbbTV in Nederland. "Het niet meedoen van Ziggo en UPC zorgt er voor dat het verkrijgen van een goede dekking een probleem is" Dat verklaart Frank Visser, projectleider van het HbbTV Forum Nederland, op vragen van digitalekabeltelevisie.nl. "Eigenlijk is vrijwel alles klaar om HbbTV in NL te lanceren, maar als er een klein deel ontbreekt, krijg je kip-ei relaties [...] die er toe leiden dat het nog niet van de grond komt."

Doel van het forum was om in 2012 te komen tot invoering van HbbTV in Nederland. Dat is tot nu toe niet op grote schaal gebeurd.

HbbTV

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een standaard om TV interactief te maken, zowel via het tv-signaal (broadcast) als via internet (broadband). De meeste eenvoudige toepassing is het met het TV-signaal meesturen van één of meer hyperlinks, die via de rode-knop opgeroepen kunnen worden. Zo kan vanuit een gewone uitzending verwezen worden naar achtergrond informatie, en/of extra filmpjes, die dan via de internetverbinding opgehaald kunnen worden. Video On Demand diensten kunnen dan via de internetverbinding lopen, zodat deze ook beschikbaar kunnen komen voor platforms zonder retour-mogelijkheid, zoals satelliet en DVB-T

HbbTV is in diverse Europese landen al in gebruik, of wordt er binnenkort geïntroduceerd: Rusland, Polen, Scandinavië, Frankrijk, Duitsland en zelfs UPC in Zwitserland geeft het door.

Nederland

EPG in HbbTV bij de NPO

In Nederland biedt alleen de NPO heeft op dit moment een (beperkte) HbbTV dienst, die voornamelijk bestaat uit een EPG en uitzending gemist. Dit signaal is beschikbaar via DVB-T ("Digitenne"), satelliet en een aantal kabelaars (Caiway, Veendam).

Duitsland

hbbtv ard tageschau

In Duitsland zijn al veel meer HbbTV diensten beschikbaar. Vrijwel alle publieke en commerciële omroepen bieden daar meerdere HbbTV diensten aan. Onderdelen van de Tagesschau zijn via HbbTV on demand op te vragen. Ook is er een meer grafische versie van teletext beschikbaar.

hbbtv ard videotext