digitale kabeltelevisie

Twinhan

Twinhan DVB-C PC kaartOm op een PC digitale kabeltelevisie te kijken zijn er verschillende oplossingen. Een daarvan is de TwinhanDTV CAB-CI. (DVB-c versie). Deze kaart is voorzien van een Common Interface (CI) slot waarin de Alphacrypt CAM gaat.

Aan de achterkant van de PC zit dus de CAM, met daarin de smart-card. De antenne wordt aangesloten met een F-connector.

Player

Twinhan player
Het bedieningspaneel van de bijgeleverde player software. Een minpuntje is dat de volumeregeling op de player niet het volume van de player regelt, maar het algemene volume van windows. Dus ook andere applicaties worden opeens erg stil.

TV windowHet window waarin TV gekeken kan worden. Dit window kan elke willekeurige grootte krijgen, maar heeft altijd de juiste aspect-ratio. Ook volledig beeldvullend is mogelijk.

In groene tekst staat de EPG informatie nu/straks, en de resolutie waarmee het kanaal doorgegeven wordt. Niet alle zenders worden in volledige 720x576 resolutie doorgegeven, Boomerang bijvoorbeeld heeft een resolutie van 480 bij 576.

Volgens de specificaties ondersteunt deze kaart ook HDTV. Technisch gezien klopt dat, maar alleen op basis van MPEG2. En de kabelbedrijven die HDTV door gaan geven zullen dat met MPEG4 gaan doen, en dat wordt door de software niet ondersteund.

Installatie

channel scan
Installatie gaat niet met het netwerknummer, maar moet handmatig. De kaart kan alle frequenties scannen op zoek naar zenders, maar het gaat sneller door de frequenties van de gebruikte transportstreams in te voeren.

Favorietenlijst

Twinhan favorietenlijstDe favorieten lijst van de Twinhan player. De kanaalnummers worden niet uit de netwerklijst van het kabelbedrijf gehaald, maar willekeurig (in scanvolgorde??) vastgesteld. Gelukkig kunnen de kanaalnummers handmatig aangepast worden.

Er kan gesorteerd worden op naam, zendernummer, categorie (zeff in te stellen).

EPG

twinhan EPG
De EPG opent in een apart window. In dit voorbeeld staat het vinkje 'Automatically detect for daylight savings time' niet aan, dus toen de zomertijd inging stond alles dus een uur fout. Typisch voorbeeld van een van de vele dingen waar je bij een gewone decoder geen last van hebt, maar hier wel rekening mee moet houden. Maar dat is nou net de sport.

Teletext

Teletext windowEr is een apart window voor teletext, zodat tegelijkertijd ook TV gekeken kan worden. De teletekst pagina's kunnen opgeslagen worden in BMP formaat, of in .ttx. formaat (kan dan met dezelfde speler later weer bekeken worden)

Fouten

foutmelding channel lock failureHelaas is dit een foutmelding die nog wel eens wil voorkomen bij het overschakelen tussen zenders, en dan helpt er niets behalve de PC opnieuw op te starten. De stabiliteit van deze oplossing laat nog wel wat te wensen over.