digitale kabeltelevisie

Teletext

teletext keuzeOm teletext via de decoder te gebruiken moet op de groen text-knop gedrukt worden. Dan verschijnt eerst het menu hiernaast, en dan moet er op 'OK' gedrukt worden. Bij DVB-C is het in principe mogelijk om per zender meerdere teletext services door te geven, en op deze manier kan daaruit gekozen worden. In de praktijk komt het nooit voor.

Waarom de teletext-service van Net5 hier als 'french' aangegeven wordt weet ik niet.

Overigens is de term 'teletekst' zoals die hier in beeld staat niet helemaal juist. Formeel heet de techniek teletext, en is 'teletekst' de naam van de service zoals de publieke omroep in Nederland die aanbied. Net zoals bij de BBC het Ceefax heet. Maar een kniesoor (ik dus) die daarop let.


teletext met randDe teletext van de Samsung laat aan de randen het beeld zien van het gewone TV programma. Dat geeft een wat onrustig beeld.


teltext transparantMaar het beeld wordt nog veel onrustiger als je in de systeem instellingen de transparantie van teletext op 100% hebt gezet.


knoppen afstandsbediening Aan de rode, groene, gele en blauwe woorden onderaan het scherm kan je zien dat deze decoder 'fastext' ondersteunt. Door op de gelijkgekleurde knop op de afstandsbediening te drukken spring je gelijk naar het overeenkomstige onderwerp. Heel handig, tenminste als de volgorde op de afstandsbediening overeenkomt met die op het scherm. Om één of andere reden vond Samsung dat niet nodig...


teltext vbiEr is ook nog een aparte optie (na de 3e keer drukken op de groene knop) om de taal van het teletext-signaal dat naar je TV gaat in te stellen. Ook deze is erg theoretisch, want komt in de praktijk niet voor. Maar een zender in België zou bijv. twee volledige teletext diensten kunnen uitzenden; één in het Waals en één in het Vlaams. En je zou dan op de decoder een andere kunnen bekijken dan via je TV.