digitale kabeltelevisie

« 3000 abonnees Delta digitaal Tarieven UPC digitaal bekend »NMa: kabelprijzen niet 'buitensporig excessief'

12 oktober 2005

NMa logo"De kans dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de kabelbedrijven dwingt om hun tv-tarieven te verlagen, is klein."

Dat stond gisteren in Trouw, en Webwereld citeert daaruit. De NMa kan alleen ingrijpen bij 'buitensporig excessieve prijzen' en daar is bij de kabelprijzen geen sprake van, stelt de toezichthouder. De NMa had eerder al geconstateerd dat UPC en Casema geen misbruik maakten van hun machtspositie, maar die conclusie was gebaseerd op gemiddelde tarieven over 2000 tot 2005 van 11 euro. Toen was het nog "Of de 15,53 euro die UPC nu vraagt excessief is, kunnen we niet zeggen, want dat hebben we niet onderzocht', aldus de NMa.". Eerst wist de NMa niet of de tarieven excessief zijn, en nu is opeens duidelijk dat ze niet 'buitensporig excessief' zijn.

"Wanneer de prijzen van kabelaanbieders 'buitensporig excessief' zijn, is onduidelijk. 'Het begrip excessief tarief is uiterst complex', aldus de NMA-deskundigen. De kans dat de kabelbedrijven ooit een boete krijgen van de NMa wegens misbruik van hun machtspositie, lijkt daarmee erg klein."

Via Webwereld.