digitale kabeltelevisie

« Raadsvergaderingen gemeente Westland op Caiw Uitlevering Humax decoder begint deze week »OPTA maakt definitieve besluiten bekend

21 maart 2006

opta logoDe OPTA heeft de definitieve versies van de 'Besluiten Marktanalyse Omroep' gepubliceerd. In mei 2005 werden de eerste versies van deze besluiten openbaar gemaakt, daarna is er gereageerd door betrokken partijen (vecai), de politiek, en heeft de Europese Commissie ook nog wat ruzie gemaakt. Uiteindelijk is er een besluit uitgekomen dat de kabelaars inzichtelijk moeten maken aan de consument hoe hun kosten opgebouwd zijn, geen verplichtte bundeling mogen opleggen bij afname van het vrij toegankelijke programmapakket, en de verplichting om concurrenten op het netwerk toe te laten.

Er zijn geen prijsmaatregelen opgelegd omdat de kabelaars dit jaar hun consumententarieven alleen met het inflatie percentage zullen verhogen.

De rapporten bevatten inhoudelijk dus weinig nieuws, toch komt Adformatie (op basis van een bericht in Trouw) met het nieuws dat bij UPC abonnee's 3 euro per maand teveel betalen, en bij de andere grote aanbieders 2,50 per maand teveel. Uit het besluit over UPC: "De tarieven van de andere exploitanten voor eenzelfde (of zelfs breder) pakket liggen immers significant lager, bij de ‘niet-commerciële’ exploitanten zeer veel lager maar ook bij de kleinere ‘commerciële’ kabelexploitanten107 gemiddeld €3,00 per maand lager." Dit is alleen een conclusie die al in mei 2005 in het besluit stond, dus waarom dat nu opeens nieuws is ontgaat mij even...