digitale kabeltelevisie

« Homo zender XMO begint 1 augustus MGM begint Nederlandse versie »Tegenstrijdige uitkomsten Mediabarometer

22 juni 2007

penetratie digitale televisie 35%
In één jaar tijd is de penetratie van digitale TV in Nederland verdubbeld van 17% naar 35%. Dat blijkt uit de Mediabarometer van Ernst & Young. Elk kwartaal doet Ernst & Young een enquête onder 2000 huishoudens over het gebruik van telefonie, internet en digitale televisie. Opvallend in deze cijfers is de sterke groei van IPTV in het laatste kwartaal. Dat zou voor rekening van Tele2 en KPN Mine moeten komen. Als de groei daar echt zo groot is hadden KPN en Tele2 daar toch wel melding van gemaakt. Maar misschien is mij dat ontgaan. Kan ook zijn dat sommige ondervraagden niet weten welk soort digitale TV ze in huis hebben.

De Elektronische Programma Gids wordt door 65% van de digitale tv-huishoudens gebruikt. Ook de extra zenderpakketten die bij digitale tv-abonnementen worden aangeboden, blijken populair. Bijna de helft van de digitale tv-huishoudens maakt gebruik van een extra zenderpakket. Maar ongeveer een op de tien digitale tv huishoudens maakt wel eens gebruik van Video on Demand-diensten zoals 'movies on demand'. Dat is niet zo heel vreemd, want tot nu toe is VOD alleen beschikbaar op IPTV, en bij een deel van de UPC abonnees.


gebruik decoder door digitale tv bezitters

Van alle digitale tv-huishoudens kijkt ruim de helft altijd via de decoder, de andere helft kijkt ook nog (wel eens) analoog. Deze cijfers zijn niet schokkend, en in lijn met resultaten van de onderzoeken van kabelraden.nl en het Ministerie van OCW. Verschil is wel dat het hier gaat om alle digitale kijkers, en niet alleen via de kabel.

Het wordt interessant als gevraagd wordt naar hoeveel mensen naast digitaal ook nog beschikken over een analoge aansluiting:
bezit analoge tv aansluiting van digitale tv huishoudens
Vreemd is dat van de digitale kabelkijkers maar 23% aangeeft over een analoge aansluiting te beschikken. (De exacte vraagstelling wordt niet duidelijk uit de barometer, er wordt gesproken over beschikken over een analoge aansluiting, niet over het gebruik er van.) En dat terwijl bij digitale TV via de kabel altijd het analoge pakket beschikbaar blijft.

De conclusie van E&Y is dat tussen de 10% en 25% van de digitale tv huishoudens ook nog beschikt over een analoge tv aansluiting. Hoe kan dan 47% van de digitale TV bezitters soms nog analoog (zonder decoder) kijken?

Ik vermoed dat een groot deel van de Nederlanders nauwelijks weet hoe (en via wie) ze TV ontvangen. Dit onderzoek meet daarmee vooral wat mensen zeggen hoe ze TV kijken. Dus zoals met alle statistieken is het verstandig om ook deze met een korreltje zout te nemen.

Bron: Mediabarometer Ernst & Young