digitale kabeltelevisie

« HbbTV Forum Nederland kiest voor HbbTV 1.5 Stagnatie digitale TV Ziggo »UPC gaat basispakket ongecodeerd doorgeven

28 maart 2013

upc logoVanaf 3 April gaat UPC een basispakket van 29 zenders ongecodeerd doorgeven aan alle abonnees. Daarnaast komen 12 regionale en lokale zenders ongecodeerd beschikbaar en worden Nederland 1,2 en 3 in HD ongecodeerd doorgegeven.

UPC schaft de codering van digitale televisie voor deze zenders af. Voor alle 1,7 miljoen UPC-klanten betekent dit dat ze naast het analoge signaal ook het digitale signaal geleverd krijgen. Zonder extra kosten en zonder randapparatuur kan elke UPC-klant met een geschikte televisie hiervan gebruik maken.

Koerswijziging

UPC is zeker niet de eerste met het ongecodeerd en 'gratis' aanbieden van een digitaal basispakket. Caiway doet dat al vanaf het begin in 2005. Maar voor UPC is het wel een grote wijziging. Tot nu toe moest voor digitale TV bij UPC altijd extra betaald worden. De klant kreeg daarvoor wel een decoder (later was ook een CI+ module mogelijk) in bruikleen. Omdat alle door UPC geleverde decoders interactief zijn had ook iedere digitale-TV klant van UPC automatisch de beschikking over Video On Demand. Sinds twee jaar is het mogelijk bij UPC in plaats van een externe decoder een CI+ module te gebruiken. Daarmee kreeg UPC al een groep klanten die geen interactieve dienstenmeer kan afnemen. (Maar voor de CI+ module moet wel evenveel per maand betaald worden als voor een decoder/mediabox).

Nu kan dus iedereen met een geschikte TV digitaal kijken bij UPC. Maar die klanten zullen moeilijker te verleiden zijn om extra zenderpakketten of VOD af te nemen, omdat ze daar de juiste apparatuur niet voor hebben. Zou UPC inzien dat VOD toch niet de beloofde "Holy Grail" is?

Bron: persbericht UPC