digitale kabeltelevisie

« OPTA herstelt besluit A-TiVi & TeVeSur stoppen doorgifte in Nederland »Basisbijdrage smartcard Zesko

06 januari 2008

zesko verzorgingsgebiedMultikabel (en daarmee waarschijnlijk ook Casema en @Home) voert 'medio 2008' een basisbijdrage in voor het gebruik van een smartcard. Dat blijkt uit een brief die aan Multikabel abonnees is verzonden. In de brief worden geen tarieven genoemd, maar Dutchmedia meldt dat voor de eerste smartcard 15 euro, de tweede smartcard 10 euro en de derde 7,50 euro per jaar betaald zal moeten worden.

Bij @Home is een basisbijdrage voor een 2e (en 3e) smartcard begin 2005 al ingevoerd. Voor een 2e smartcard moet 10 euro per jaar betaald worden, onafhankelijk welke zenders daarop bekeken kunnen worden. Tot vorig jaar kostte het extra pakket op een 2e smartcard 4 euro. Sinds juli 2007 moet voor het extra pakket (of welke keuzepakket dan ook) op een 2e card het volledige bedrag betaald worden (naast de 10 euro 'administratiekosten')

Hoewel niet expliciet vermeld is het te verwachten dat ook bij Multikabel voor extra zenders op een 2e kaart het volle bedrag betaald zal moeten gaan worden. Bij Multikabel kostte tot nu toe een 2e of 3e kaart 50 cent per maand. Voor dat bedrag waren met die kaart dezelfde zenders te ontvangen als met de 1e kaart. Daar had je dus voor 6 euro per jaar het extra pakket op een 2e kaart, dat wordt nu 129.40 per jaar om hetzelfde op de kaart te houden.

Update 10/01/2008

Met de invoering van de bijdrage voor de smart card hoeft niet (meer) voor extra zenders op een 2e of 3e kaart betaald te worden, zie deel 2

Beleid

De invoering van deze bijdrage roept de vraag op wat het beleid van Zesko m.b.t. digitaal is. Het leek er eerst op dat digitaal een volwaardige vervanger zou worden van het analoge pakket. Door nu extra kosten te gaan berekenen voor digitaal zal de overstap van analoog naar digitaal minder aantrekkelijk worden. Samen met het nog steeds ontbreken van o.a. de lokale omroepen in de digitale pakketten lijkt digitaal steeds minder een vervanging van het analoge pakket, maar meer een aanvullende dienst waarop extra verdiend kan worden.

Bij Multikabel staat over het standaard pakket digitaal nog te lezen; "Hiervoor wordt u het Standaard Pakket RTV (€ 15,90 incl. BTW p/mnd) in rekening gebracht. U betaalt dan niets extra's voor het Standaard Pakket Digitaal." Die bewering is na invoering van de bijdrage voor de smartcard niet vol te houden. Als het digitale standaard pakket inderdaad onderdeel is van het standaard abonnement zou op zijn minst een 1e smartcard per aansluiting in de prijs inbegrepen moeten zijn.

Daarnaast had Zesko de coderings-kosten voor het basispakket kunnen voorkomen door de zenders uit het basispakket ongecodeerd door te geven. Hoewel het digitale basispakket nu 'gratis' is bij een aansluiting, zijn de zenders wel gecodeerd. Dat betekent dat er per toestel waarop gekeken wordt altijd een geregistreerde smartcard nodig is. Daarnaast zijn TVs met ingebouwde DVB-c decoder niet bruikbaar, omdat er een afwijkende versie van Irdeto wordt gebruikt. Alleen door de kabelbedrijven goedgekeurde decoders zijn te gebruiken. Daardoor worden klanten op extra onnodige kosten gejaagd, terwijl de gebruikersvriendelijkheid afneemt.

Zenderwijzigingen

De brief die product manager televisie Yoram Levi aan de Multikabel abonnees verstuurde is overigens vooral ter aankondiging van de zenderwijzigingen die 9 januari bij Multikabel en Casema doorgevoerd gaan worden. De zenderpakketten worden grotendeels gelijkgetrokken met het pakket zoals dat nu al bij @Home is ingevoerd. Omdat Casema en Multikabel nu al signaal geleverd krijgen vanaf hetzelfde kopstation zullen bij beide bedrijven dezelfde zenders beschikbaar komen.

Bij Casema zijn er vooral wijzigingen en uitbreiding in standaard en extra pakket. Garuda TV was eerst als losse extra zender beschikbaar, en gaat naar het extra pakket. Het Arabisch pakket (Al Jazeera, RTM, MBC en ART Europe) is al verdwenen. Bij Multikabel zijn de wijzigingen beperkter.

De zenderpakketten zullen in niet direct helemaal gelijk gemaakt worden. Niet alle radiozenders zullen overal gelijk zijn. Keuzepakketten (al wel beschikbaar bij @Home en Multikabel) zullen bij Casema pas later ingevoerd worden. Bij @Home zal het Turks pakket later ingevoerd worden.