digitale kabeltelevisie

Teletext

teletextDe teletext functie is nogal beperkt. Bij vooruit bladeren naarr een volgende pagina met de UP toets ga je naar het volgende pagina nummer, of dit nu bestaat of niet. De meeste teletext decoders houden bij welke pagina's niet uitgezonden worden, en slaan deze over bij het zappen. In het voorbeeld hier zou je van pagina 107 eerst naar de niet bestaande pagina's 108 t/m 120 gaan voordat je weer een gevulde pagina te zien krijgt. Meestal spring je direct van 108 naar 121


teletext transparantTransparantie is in te stellen, maar heeft weinig nut. Op dit plaatje is de teletekst te zien met de hoogste transparantie. Als je heel goed kijkt kan je er net iets van de gewone uitzending doorheen zien, maar niet genoeg om het te volgen.

Vreemde karakters

Vreemde karakters volgens internetEr is nogal een groot verschil hoeveel vreemde karakters decoders kunnen weergeven. De Colorado scoort daarin matig. (Ik ga er even vanuit dat de internetversie van teletekst de juiste karakters weergeeft.)

vreemde karakters op de Homecast ColoradoMet bijvoorbeeld het apestaartje heeft de Colorado problemen.


Er is geen geheugen voor subpagina's, dus om op pagina 316 alle subpagina's te lezen moet je gewoon geduldig afwachten, en lezen in het tempo dat deze uitgezonden worden. Ook het "vastzetten" van een pagina is niet mogelijk.

Als de decoder via SCART wordt aangesloten wordt teletext ook via het VBI-signaal doorgegeven. Dat betekent dat je de teletextfunctie van de TV kan gebruiken.

De Colorado heeft nen nogal beperkte teletext functie. Juist voor een HD-decoder is dit een gemis. Een SD-decoder is meestal via SCART aangesloten, en dan kan je altijd nog de in de TV ingebouwde teletext gebruiken. Bij het aansluiten via HDMI werkt dat niet, en dan is de enige optie om teletext te gebruiken via de decoder.