digitale kabeltelevisie

Teletext

teletext Teletext is mogelijk via de decoder of via de TV. Met een HDMI- of Component verbinding is het technisch niet mogelijk om het teletextsignaal naar de TV te versturen zodat de TV dit kan tonen. Via SCART kan dit wel. Sommige HD-decoders ondersteunen dit niet, de Samsung 380 wel (zijn voorganger de 360 niet).

Het geheugen van de decoder is groot genoeg om veel pagina's op te slaan, en ook de sub-pagina's zijn vaak al ingeladen. Met de cursostoetsen links/rechts is door de sub-pagina's te bladeren, met omhoog/omlaag kan door de pagina's gebrowsed worden. Het is jammer dat de decoder niet door heeft welke pagina's niet in de uitzending zijn, en deze niet overslaat bij het bladeren.

Vreemde karakters

Vreemde karakters volgens internetEr is nogal een groot verschil hoeveel vreemde karakters decoders kunnen weergeven. De Samsung 380 scoort daarin heel redelijk, maar niet perfect. (Ik ga er even vanuit dat de internetversie van teletekst de juiste karakters weergeeft.)

vreemde karakters op de Samsung 380Met bijvoorbeeld het apestaartje heeft de 380 problemen.

Wat een duidelijk verbetering is t.o.v. zijn voorganger is dat teletext met een druk op de knop op te roepen is. Bij de 360 kreeg je nog eerst een tussenmenu, dat is hier verdwenen.

Een verdere verbetring is dat teletext nu het hele scherm vult. Er is dus geen randje meer te zien van het bewegende televisiebeeld. Dat kijkt een stuk rustiger.

Screensaver

screen saver
Na een in te stellen tijd treed een screensaver in werking bij het gebruik van teletext (of de program guide). De tijd verschijnt op telkens wisselende plaatsen op het scherm.

screensaver instellenDe tijd waarna de screensaver actief wordt kan varieeren tussen 1 minuut en 4 uur.

Met de cursortoetsen kan tussen pagina's genavigeerd worden, en subpagina's worden automatisch in het geheugen opgeslagen. Het geheugen is vrij groot, zodat pagina's meestal direct getoond kunnen worden.

Verder is de teletext vrij elementair, functies als dubbele grootte, tijdelijk pagina verbergen, verborgen informatie tonen ontbreken.