digitale kabeltelevisie

Digitaal geluid

Het geluid wordt ook digitaal aangeleverd, en de meeste decoders beschikken ook over een digitale aansluiting om het geluid via een home-cinemaset door te geven. Let er op dat de decoder en versterker hetzelfde type aansluiting gebruiken, er zijn twee soorten verbinding; coax (cinch) en optisch (TOS-Link). Daar bestaan wel weer omzetters voor.

Dolby SurroundDe kabelmaatschappijen zeggen graag dat ze Dolby Surround ondersteunen. Dat is niets bijzonders, want dat gebeurt ook al met analoge TV. Dolby Surround wil alleen maar zeggen dat in een stereo-signaal een center en surround kanaal gecodeerd kunnen worden. Een Pro-logic ontvanger kan van twee kanalen dan vier kanalen maken. Dit principe werkt ook met een analoog stereosignaal.

Dolby DigitalEcht Dolby Digital zoals we dat kennen van DVD (het 5.1 geluid, ook wel AC-3) is vrijwel niet beschikbaar. Bij TV Home worden ARD, ZDF, RTL, Pro Sieben en Sat1 in Dolby Digital doorgegeven. Maar dan nog zijn de meeste programma's daar in stereo, en niet in 5.1 geluid.

Het is een misverstand dat alleen bij HDTV ook Dolby Digitaal geluid kan worden doorgegeven. Het kan ook bij gewone digitale televisie, het gebeurt alleen nog erg weinig.

Heel erg veel programma's zijn er nog niet in Dolby 5.1 geluid, ongeveer één keer per week een Duits nagesynchroniseerde film... (Dit plaatje komt van de Sat1 site.

Meertalig

Er kan een vrijwel onbeperkt aantal geluidskanalen meegestuurd worden met een zender. Bij het voetbalkanaal wordt dit bijvoorbeeld gebruikt om nederlands en origineel commentaar door te geven. Arte is in Frans en Duits beschikbaar.